Tenders Today

WEDNESDAY 16 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Cleveland Clinic Foundation - Miller Family Pavilion and Glickman Tower, Cleveland, United States 
Tuesday 27 Apr 2010
 
Keeping it in the family 
 
image by Ben Benschneider 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Cleveland Clinic's Heart Hospital consolidated under one roof at the new Miller Family Pavilion 

The Cleveland Clinic is home to the USA’s top-ranked heart hospital and no. 2 ranked urology and kidney institute. To meet demand and upgrade outdated facilities, the clinic embarked on a two-building, 1.3 million sq ft expansion that establishes a new gateway, main lobby and state-of-the-art medical space for the hospital. The nation’s no.1 heart-care center - previously spread throughout the campus - is now consolidated in the Miller Family Pavilion. The adjoining Glickman Tower houses the Urology and Kidney Institute which is the clinic’s largest surgery center. Both facilities were completed in September 2008.

The crescent-shaped Miller Pavilion creates an easily identifiable main entrance and establishes a grand gateway to the entire Cleveland Clinic campus. The iconic building shares a ground floor with the Glickman Tower and was organised to simplify navigation by establishing self-evident circulation paths that connect destination points. Between these points amenities, services and original art provide positive distractions.

Inspired by the elegant atmosphere of a museum, the interiors serve as simple backdrops for the compassionate delivery of healthcare, and enjoyment of daylight, scenic views and humanising art. The incorporation of original art is done in a way that speaks to patients and makes the buildings engaging and comfortable places to heal.

The double-height main lobby is bright with soaring luminous white walls complemented by terrazzo floors, frosted interior glass and floor-to-ceiling windows that infuse the space with natural light. Leather seating, walnut doors and stainless steel and bush hammer accented slate reception desks and elevator lobby thresholds contrast the bright backdrops, and provide visitors with easily identifiable pathways and destinations.

All 278 patient rooms are private, spacious, and include a wood-paneled accent wall with flat screen televisions and comfortable built-in pull-out sofas. Medical equipment is easily accessible, but neatly hidden behind sliding panels. Bedside technology and room amenities give the patient control over their environment. All rooms include floor-to-ceiling windows, offering patients an abundance of natural light and plentiful views. A rooftop plaza provides patients, guests and employees with a peaceful place to relax, enjoy fresh air and have a respite.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
NBBJ
www.nbbj.com

More projects by this architect

Bakersfield Federal Courthouse

Dubai Mall Medical Centre

Massachusetts General Hospital

Russell Investments Headquarters

 
ECOWAN