WAD 2014

SUNDAY 21 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Bjørvika Barcode, Oslo, Norway 
Tuesday 27 Apr 2010
 
Collaborative cluster 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

07/05/10 sy Auerbach, F.A.I.A., Chevy Chase
WOW! LEGOS finally gets recognized as ARCITECTURE!

DONE BY A 10 YEAR OLD COMPUTER GEEK ???
 

Editorial

MVRDV, a-lab and Dark architects collaborate on waterfront development, Bjørvika Barcode 

In 2003 MVRDV (NL), a-lab (NO) and Dark architects (NO) won the competition for Oslo’s new waterfront development along Bjørvika with the design of the ‘Bjørvika Barcode’ for Oslo S Utvikling (OSU). a-lab has built the first building of the master-plan, the Oslo Headquarters of PricewaterhouseCoopers – PWC in 2009.

With construction already underway, the second a-lab project in the Barcode is part of what is currently the largest single commercial commission in Norway: the headquarters of Norwegian financial institution, DnB NOR developed by OSU - a cluster of 3 buildings of the Barcode, with approximately 70,000 sq m above ground.

Each building is being designed by one of the 3 original master-plan winners: MVRDV are responsible for the design of the A-building, A-lab for the B-building and Dark architects for the C-building. Completion is scheduled for January 2014. a-lab’s part of the DNB project consists of a mix-use building of 15 stories: 8 floors of DnB NOR offices, topped with living units - a total of 22,000 sq m.

The design efficiently condenses flexible office spaces, and optimises the views and outdoor spaces of housing units which are organised around a raised covered garden. The planning of the office levels allows different combinations of layouts, from open landscape to office cells.

The concept for this project is partially based on an analogy of the human body, whereby the materiality of the building can be analyzed in its three layers as skin, muscle and bone. The outer layer is natural white marble, standing for the initial ‘untouched’ shape. All the volumes removed from this shape reveal the Norwegian wood, as the muscle. The covered garden opening cuts though the middle of the building, exposing its steel structure.

MVRDV, a-lab and Dark architects are working in collaboration on this project.

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
Editorial

More projects by this architect

Guggenheim Museum

ContainerVille

AND Film Festival

We Are The City

Al Maktoum International Airport

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site