WAN Awards

SATURDAY 22 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
VUC, Haderslev, Denmark 
Saturday 24 Apr 2010
 
Future of education 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

25/05/10 Adolfo, London
Good design desrves to be ripped-off and copied unmercifully.
26/04/10 jorge, valencia
What!!!!!

Chipperfield's Pavillion in Valencia...
 

Editorial

Danish architects win competition to design adult learning centre 

Danish architects AART Architects and ZENI Architects together with engineers COWI have won the visionary competition ‘Education Centre of the Future’ at the waterfront of Haderslev, Denmark.

The five-storey and 6,500 sq. m. education centre will be the new headquarters for VUC (adult education centre) in southern Denmark and sets new standards for the education facilities of the future by focusing on healthy indoor environment, low energy consumption and cultural experiences.

The winning proposal provides a framework for the education facilities where cultural experiences will be a natural part of everyday life with ground-floor features a café area and large concert hall for lectures, concerts and theatrical performances.

The education centre is designed where the public space is included as a natural part of the building by creating links between indoors and outdoors. These design features glass facades and large terraces of the building, which allow direct access to fresh air and encourage use of the outdoor areas during, between and after classes.

The social focus is being reflected in the strong emphasis on creating visual contact between the five floors of the building. The heart of the building is a large atrium in which the different floors are connected by a dynamic staircase and wide walkways that invite students and teachers to meet across age groups and disciplines.

For a healthy environment that promotes learning, the design includes using the large terraces as sun protection that both protects against and takes advantage of the heat of sunlight. “We have benefited from our expertise in indoor environment and energy design and thus made it possible that all the elements of the building have multiple functions which ultimately contribute to an optimized energy consumption and a healthy indoor environment,” said Anders Tyrrestrup, partner of AART Architects.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
AART a/s
www.aart.dk

More projects by this architect

Nautical School of the Century, Skagen Skipperskole

Bikuben College

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site