WAD 2014

TUESDAY 16 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Assuta Medical Centre, Tel Aviv, Israel 
Thursday 22 Apr 2010
 
The story of Assuta 
 
Zeidler Partnership 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Zeidler-designed hospital raises the bar for healthcare in Tel Aviv 

The design for the Assuta project successfully merges patient expectations with the hospital’s objectives by integrating the site, culture and medical systems. The design integrates a new model of care into the hospital, providing a standard of treatment and services previously unknown in Israel, attracting clients and the best staff.

The design for the new hospital takes its cues from the original building that was orientated around a central garden courtyard, serving as the primary public space and wayfinding device for staff and visitors. The vision from the old hospital was transferred to a new model of care so that the main 6 services are located around an indoor, central public space with decentralised registration and waiting areas for each program.

The new site is long and rectangular, which presented challenges in integrating the new decentralised model of care. An atrium in a 'U'-shaped configuration resolved this issue. The atrium forms the key public space of the hospital, guiding visitors and staff from one entrance, back towards the park. Providing separate registration for each of the services allowed for the creation of small, intimate waiting rooms around the U shaped public spaces. The public atrium space visually connects the street with the park and establishes the park as a point of orientation.

The hospital is designed for the health and wellness of patients and visitors. A non-denominational contemplation space, for praying, and meditation is provided at a central location. The hospital design emphasises the relationship between physical well being and state of mind. Views of the park from the lower floors in the atrium create a tranquil healing environment. Patient rooms and waiting areas on the upper floors also incorporate daylight and park views.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Zeidler Partnership Architects
www.zeidlerpartnership.com

More projects by this architect

Mohawk College, Fennell Campus, Electronic Learning Centre

Ryerson Student Learning Centre

University of Guelph – Hill’s Pet Nutrition Primary Healthcare Centre at the Ontario Veterinary College

Mohawk College of Applied Arts – The Learning Exchange

Knightsbridge Estates

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site