THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Whitehorse Street Development, London, United Kingdom 
Monday 12 Apr 2010
 
Bringing the outdoors, indoors 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

New residential Mayfair development constructs a park within a building 

Studio Seilern Architects are currently at the pre-planning stage of a mixed use development project in London’s prestigious Mayfair district. Set between multiple listed buildings, a Hilton hotel and the future In and Out Club, the Whitehorse Street Development retains only 17% street frontage. To be able to charge the high rental rate desired, there is a need to offer either attractive street or garden views. With such a central urbanised position in the Mayfair Conservation Area, this dilemma called for an imaginative solution.

In such a prime location green scenery is a rarity, and obtaining what little there is, is both hugely difficult and expensive. With this in mind, Studio Seilern Architects have decided to take the drastic step of ‘turning the building inside-out’ in order to construct ‘a park within a building’. As the lower and ground floor plates of the complex (424 sq m) currently attain no natural light whatsoever, residential use of these floors has been ruled out. As a result, the entire building is to be lifted off the ground plane to create a large garden at lobby level. On arrival via the Shepherd Street entrance, residents will come upon an open and well-lit garden, past a double-height, glass fronted reception area. This green space is designed to act as a base for a ‘vertical garden’ which will extend through the upper level terraces. In order to combat the constricting street views, Studio Seilern Architects have included internalised facades, exterior terraces and beautiful garden frontages to their residential properties.

The 496 sq m area of the site is composed of three unlisted existing buildings; a 1960s structure, ‘of poor quality [which] does not contribute to the Conservation Area’, an unlisted building thought to date back to the eighteenth century and an additional extension to the 1960s building, ‘of no architectural quality’. Due to the built up surroundings, access to the site is limited, so an underground parking facility for residents’ use is due to be constructed; however the only access to this will be from White Horse Street. The complete development is set to include high-end residential apartments, an apart-hotel and retail facilities alongside the underground parking. Construction is to begin in November 2010, to be completed by May 2012.

Sian Disson
Editorial Assistant

Key Facts

Status Pre-Planning
Value 10.2(m€)
Add your name to this project
Studio Seilern Architects
www.studioseilern.com

More projects by this architect

Banana Island

Boksto

Forrester Estate

Himalayan Ski Village

Gota Dam residence, Forrester Estate

Latest Jobs in London

Qualified Architects.

Senior Interior Designer

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site