WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Margaretengürtel bridge, Vienna, Austria 
Thursday 08 Apr 2010
 
Bridging the gap 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 3

Add comments | More comments

14/04/10 ms, to
Fabulous!! Congrats.
14/04/10 johann, Vienna
Its a shame such a hugely over sized piece of design is approved in a delicate urban area, compleatly blocking many views and feelings of space within the park and u-bahn entrance. The materials are used out of context, can only hate to think what it would look like in ten years when all the wood has turned dark and the massive concrete colums covered in grafitti. Amazed this project can win an international bridge design competition, what happened to sensitive urban design? The only thing which seems to make sense is the plan.
Click for more ...
14/04/10 Iva, Sydney
The bridge design is too heavy, domineering & blocks views.
It should be revised, softenened, lighter in design apperance, using galvanized steel, stainless steel cables & wood-look trims! Thus would
feel similar, be lighter, offer more open space & visual space.
 

Anglo-German team wins international competition for new bridge in Vienna 

The Anglo-German team of Knight Architects and lead consultant Knippers Helbig has won a major international competition organised by the City of Vienna for a new pedestrian bridge in the centre of Vienna.

The 380m long bridge at Margaretengürtel links recreational parkland to the west with Bruno- Kreisky Park to the east, providing a pedestrian friendly route across a busy traffic corridor. The linear form of the bridge evolves from the landscape at each end, establishing itself as a new topographic element. The continuous landscape-like object merges the previously disconnected parks into a single entity and the sculptural presence of the timber structure is hoped to bring a distinctive new identity to the location. The bridge is intended to be a major new element in an urban environment that includes the Margaretengürtel Station building by Otto Wagner (on the U4 U-Bahn Metro line) amongst its historic neighbours. The massive minimalism and formal simplicity of the new structure is considered in counterpoint to the rich architectural language of the neighbourhood.

The fluid plan alignment follows a gently curved path, which observes strict constraints on where supports can be placed. The curve accelerates at mid span to create a sinuous ‘S’ form at its centre; at this point, the two dimensional path evolves into a three-dimensional place, spanning across the main highway and tramway corridor with tall, asymmetric upstands on opposite sides of the bridge and seating set into the curving, banked sides. The body is an efficient hybrid structure with a glulamcore of spruce layers or ‘lamella’ of varying qualities, depending on the stress level in the particular location, and an outer layer covered by larch lamella which provides durability and good protection against moisture.

In areas of load transfer and peak stresses the timber will be reinforced with threaded steel rods laminated between the lamella. The factory-assembled units will be transported to site in manageable segments of up to 2m x 2m x 20m where they will be bolted together and installed onto insitu concrete plinths, which provide protection against highway impact. The robust construction method combines with the concept of a semi-integral bridge to significantly reduce maintenance costs.

Key Facts

Status Competition winner, concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Knight Architects
www.knightarchitects.co.uk
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site