WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Wei-Wu-Ying Center for the Arts, Kaohsiung, Taiwan

Thursday 08 Apr 2010
 

Artistic license

 
Luxigon 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Planning complete for Taiwan's first performing arts facility 

Mecanoo’s Wei-Wu-Ying Center for the Arts has broken ground in Kaohsiung with a festive public celebration hosted by President Ma Ying-jeou and attended by Architect Francine Houben. The new cultural complex will be the largest in Asia at 141,000 sq m, featuring the most modern in theatre technology, housing a concert hall with 2,000 seats, an opera house with 2,250 seats, a playhouse with 1,250 seats, a recital hall with 500 seats, a public library and studios for music and dance.

The Wei-Wu-Ying Center for the Arts sits in the northeast corner of the metropolitan park, which is an important communal space for Kaohsiung. The center is not only the first performing arts facility in southern Taiwan, but also the largest investment in culture and the arts made by the Taiwanese government in the last two decades. The center hopes to be the new icon for the 2.7 million residents of Kaohsiung and marks the transition from a port city to a modern, cultural metropolis.

Francine Houben, founding architect and creative director of Mecanoo, based her design on Dutch architectural concepts which involves the seamless integration with the surrounding landscape. Inspired by the lush banyan trees in Wei-Wu-Ying Park, she created the organic and liberal theme for the Center’s design. The tree trunks, aerial routes and shade create a space dotted with openings which allow fresh air to flow. Through the integration of the open space, the green belt and the vast area itself, the Center and the Park become one.

The great roof provides shade and protection from Taiwan’s tropical climate and forms an informal public space where city residents can stroll, practice Tai Chi, meditate or just relax. Inspired by ancient Greek theatre, an outdoor seating area on the roof was created, just at the point where the roof dips to the ground. The surrounding park in turn becomes an informal stage. The park features light slopes, valleys and water pools creating intimate public spaces.

Key Facts

Status Design complete
Value 200(m€)
Were you involved in this scheme?
Mecanoo Architecten b.v.
www.mecanoo.nl

More projects by this architect

Martin Luther King Jr. Memorial Library Renovation

Garden and Exhibition Pavilion, Royal Lazienki Museum

Library of Birmingham

Library of Birmingham

Science Park, AUC

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site