THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Pendorya shopping centre, Istanbul, Turkey 
Thursday 25 Mar 2010
 
Turkish delight 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Pendorya shopping centre constructed in growing development zone in Istanbul 

Located on a busy E-5 highway, the Pendorya shopping centre has been constructed in a growing development zone, which is expected to include office and residential buildings in the near future. Situated so close to a main road, the essential criteria for this project’s design and form were derived from the structure’s busy location. The architectural firm on this 90,000 sq m project are Erginoglu and Calislar.

In an attempt to turn its back on the adjoining main road, Pendorya’s dynamic inner spaces are exposed to a sheltered open square, which is anticipated to be the main entry for pedestrian access. This additional inner space provides a level of flexibility, achieved by variations in the plan of the retail areas and easy pedestrian flow through a specifically designed circulation system.

The continuous intensity of the neighbouring highway traffic was taken into account in the design of the facade, which has been constructed with a brightly coloured logo-strip to catch the eye. On the ground floor of the building, the facade is covered in glass panels whereas the upper floors are constructed with custom-made, precast, concrete patterned panels in an effort to achieve long term maintenance and visual coherence.

Sian Disson

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Erginoglu & Calislar Architects
www.ecarch.com

More projects by this architect

DDB

Research and Development Building

Anadyr Cultural Center

House ’Ö’

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site