WAD 2014

SATURDAY 26 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Irdeto Head Office, Hoofddorp, Netherlands 
Wednesday 24 Mar 2010
 
Compare and contrast 
 
MIII architecten 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

21/10/10 frank keepers, hoofddorp
Best building I've ever worked in during my 27 yrs of experience.
Best, Frank
 

Interplay between natural wood and engineered metal at Irdeto Head Office 

Irdeto, a global technology firm specialising in content security of digital TV, widescreen TV and mobile TV, recently moved into their new head office in Hoofddorp, The Netherlands. Designed by MIII Architects, this sustainable 10,000 sq m office building meets the GreenCalc-score B. MIII and Irderto valued sustainability, flexibility and future orientation in the development of the building.

The charcoal-coloured brick pedestal elevates the building and can accommodate 200 vehicles in a two-storey car park. The building is sculpted in three wings each six storeys high around a centrally located atrium, with the focus point a wooden curtain wall that covers the concrete construction and ties the three volumes to one building. The wooden curtain wall is a Western Red Cedar in a vivid terra cotta coloured finish.

Inside the Atrium, the use of Western Red Cedar makes the three building volumes highly visible. Large open spaces are an important interior feature. Acoustical and visible shut spaces are kept to a minimum in this project, with a model that mostly creates corners instead of dividing the floor into separate chambers. Views from floor-to-ceiling windows provide sweeping views of the surrounding terrain, including the interplay between the wood and the metal construction. This relationship between natural and fabricated materials also comes into play with how this wooden, natural-looking building houses a high-tech, digitally orientated company.

Sian Disson

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
MIII architects
www.m3architecten.com

More projects by this architect

Bouwbedrijf Boogert

Auditory Pavilions for the Dutch Centre for the Arboriculture

New office and workshop contractor Boogert

CHESS Headoffice (Solar)

 
ECOWAN