THONET

MONDAY 20 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
School Center Paredes, Alenquer, Portugal 
Friday 19 Mar 2010
 
Inside out 
 
André Espinho 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 5

Add comments | More comments

06/05/10 Filipa, Cascais
Very nice architecture, unfortunately I can't find his website... is it just me?
31/03/10 Eduarda Filipe, Sintra
Good design Well done Congratulations
31/03/10 Marco Ferreira, Lisboa
It´s a great job from André. Nice work. Like others i´ve seen from him.
Keep up the good work.
26/03/10 pedro miguel alves, barcelos, portugal
very beautiful school, even.
Simple and clear lines, with a game of full and emptiness, very interesting.
I'm in the expectation of seeing more of your works.
many congratulations.
five stars, you deserve.
25/03/10 Marco Correia, Lisboa
very nice...I also worked on it!!!! It´s a piece of art........ehehh
 

School Center Paredes includes original artwork and interplay with outside space 

The School Center has been designed to accommodate around 600 children, from the ages of three to nine. Within the school, the children are divided by the 1st cycle, kindergarten and ATL (Leisure Activities). The first floor consists of administration areas, service and a reception for parents whilst the ground floor contains a gymnasium and the majority of the school classrooms, with a direct link to the playgrounds (both covered and uncovered).

School Center Paredes is composed of a white volume resting on four black volumes, thus marking the separation between floors. The majority of the project works around the creation of three patios/playgrounds and the relationship of the building with the slope of the existing ground. Contact with the outside was key to this project, with the organisation and shape of the interior space allowing all circulations to enjoy a large amount of natural light. By including a number of covered outdoor spaces, the building now provides excellent leisure facilities for children in all seasons. Several wall paintings in the playgrounds and atriums were carried out by artists invited by the designer in an attempt to enrich the interior space.

One of the original wall hangings was created by Conceição Espinho and Teresa Magalhães. Built in three major areas, (water, earth and sky) it involves a female figure walking and pushing a cart with a child. This is said to symbolise travel and that she will get to know and face the world that awaits her.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Add your name to this project
André Espinho - Arquitectura

More projects by this architect

André Espinho - Arquitectura

Health Center Cascais Alcabideche

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site