WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
De Brauw Blackstone Westbroek office block, Amsterdam, Netherlands 
Friday 12 Mar 2010
 
Laying down the eco-law 
 
©Marco Bakker 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Erick van Egeraat creates sustainable office for Dutch law firm 

With his design of the 90m tall Erick van Egeraat office tower, also known as The Rock, Dutch architect Erick van Egeraat has created a landmark for the Zuidas (South Axis) in Amsterdam, the Netherlands. Prominently located in the Mahler 4 area, the 22-storey office tower now houses the headquarters of the Dutch law firm De Brauw Blackstone Westbroek, who also assigned Erick van Egeraat for the interior design of their offices.

The new headquarters is a dense but flexible office building, in which the energy use has been reduced by up to 30%. The use of sustainable, high-quality materials such as natural stone have also been used in an attempt to prolong the building’s lifetime. The block is centrally situated next to a public transport hub to significantly reduce the use of cars arriving at the office.

The glass façade, from ground-level to the 15th floor, is composed of aluminium profiles consisting of isolated glass and/or aluminium panels with or without a screen print. The design of the open/closed façade enables the following; the possibility to position interior partitions at every 1.80m, allowing for a flexible interior lay-out; each combination to comply with necessary temperature demands; to make additional sun-blinds unnecessary due to the specific orientation, placement and size of the fritting.

As opposed to the rock-like character and material expression of the exterior, the interior of the office building was designed to be warm and comfortable as well as representative, with the frequent use of materials such as natural stone, wood and brass. An auditorium, to facilitate seminars, training sessions or presentations, is located in the 22-storey atrium of the office building. Functional and elegant, the auditorium has been deliberately designed to be a comfortable place to work. Eight rows, each offering ten work spaces, are gathered along a bow-shaped brass-finish wall, thus creating private work spaces.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Erick van Egeraat
www.erickvanegeraat.com

More projects by this architect

The Energy Tower

City of Unaizah

University of Leipzig

Feyenoord Stadium (De Kuip)

Sberbank University

Erasmus University College Housing

Sumatrakontor

Drents Museum

Chess Club Building

Sberbank Corporate University

VTB Arena Park

Kempinski Hotel River Park

Budapest City Hall

City Hall

Incineration Line 6

Konstantinovsky Congress Center

Drents Museum

Federation Island

National Library and National Bank of Tatarstan

Inholland University extension

Milanofiori Masterplan

Middlesborough Institute of Modern Art

Metzo College

ABC Faculty Utrecht

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site