THONET

SATURDAY 1 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Hangzhou masterplan, Hangzhou, China 
Wednesday 10 Mar 2010
 
Shan-Shui success for Steven Holl 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

SHA win design competition for redevelopment plans in China 

An international nine-member jury including Thom Mayne, Wolf D. Prix, Ralph Lerner and Terence Riley have announced that Steven Holl Architects have taken first place in a competition centred around the redevelopment of oxygen and boiler plants in Hangzhou, China. Herzog & de Meuron took second place and David Chipperfield Architects took third.

This master plan includes residential towers and an international urban exposition centre at Hangzhou Urban Planning Documentation Center, and also integrates functions such as an art gallery, restaurants, and performance and exhibition spaces. The scheme, based on the concept of Shan-Shui, meaning mountain and water, builds on Hangzhou's relationship with West Lake. At the heart of the bow-tie plan is an Earth and Water Tower, which act as a vertical gathering of the water and mountain zone. From this central position in the large site, one tower branches north towards tributary forms approaching the oxygen sector while the other branches south toward landscape forms at the boiler sector.

The north half of the plan is characterised by a new zone of recreational waterstrips, offering a variety of housing types, and Lantern Towers, which take inspiration from the old stone lanterns in West Lake. Setting 'fire over water', photovoltaic glass curtain walls gather the sun's energy during the day, while at night one elevation of each tower glows, reflecting the day's energy in the water. In the south plan, a tilted landform of natural grasses is punctured for light. Hovering over a large public water garden, the structure is a dodecahedron truss which contains a hotel, restaurants and cafes.

Within the minimally restored shells of the oxygen and boiler plants, new experimental architectural forms, designed by a variety of artists and architects, take on functions of cafes, bars, and exhibit or performance spaces, and allow for a flexible programmatic plan which can take adjustments over time.

Key Facts

Status Concept design
Value Undisclosed(m€)
Add your name to this project
Steven Holl Architects
www.stevenholl.com

More projects by this architect

Praemium Imperiale: Steven Holl

The Reid Building, Glasgow School of Art

Kennedy Center

Culture and Art Center of Qingdao City

John F. Kennedy Center for the Performing Arts

Sliced Porosity Block

Interview: Steven Holl

Daeyang House Films

Maggie's Centre at St Bartholomew's Hospital

Daeyang Gallery and House

Virginia Commonwealth University

Campbell Sports Center, Columbia University

Sliced Porosity Block

Cite de l’Ocean et du Surf

National University of Colombia

Nanjing Sifang Art Museum

Horizontal Skyscraper (Vanke Center)

Glasgow School of Art

University of Iowa Art Studio

LM Harbour Gateway

Linked Hybrid

Knut Hamsun Museum

Nelson Atkins Museum of Art

Shenzhen "4 Tower in 1 "Masterplan

School of Art and Art History, University of Iowa

Loisium Hotel

Copenhagen Gateway

Princeton University Arts and Transit neighbourhood

The Nelson-Atkins Museum Of Art

Sliced Porosity Block

Interiors New York University, Department of Philosophy

Whitney Water Purification Facility and Park

The Nelson Atkins Museum of Art

T-Husene

University of Iowa School of Art

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site