WAD 2014

TUESDAY 16 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Hundsund School & Community Centre, Bærum, Norway 
Friday 05 Mar 2010
 
Happy landing... 
 
div.A arkitekter 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New school on site of former Oslo airport from div.A arkitekter 

Hundsund local community centre, built adjacent to the former main runway of the closed Oslo Airport, Fornebu, consists of a secondary school, a nursery school, a swimming pool and a sports hall as well as an outdoor ice rink and a football field with adjacent service areas and a clubhouse. This represents a new tendency in planning and grouping of public buildings, that gives economy in use and allows for evening use by the local community.

In order to create a sense of place and a clear range of outdoor areas, we have designed a separate building for each function and in turn placed the buildings along an urban pedestrian street. All main entrances are from the street. The street becomes the 'backbone' of the project, as a clear meeting place for the local community. The schools designated outdoor area is on the east side of the school building, while the nursery school´s outdoor play area is well protected behind their building towards an existing hill with valuable, existing vegetation.

The layout of the school is based on the latest in pedagogic theories. In Norway this means no traditional classrooms and learning through a combination of lecturing and individual tutoring and extensive use of project work. In practice this means a hierarchy of indoor spaces, from small study areas and open working landscapes to lecture rooms and an assembly hall. The school café on the ground floor serves a hot lunch, and is the first school in Norway to do so. The café is also open to the local community in the evenings several days a week, and is a favourite by working parents who in Norway have to bring and pick up children from the nursery school or extra-curricular activities such as sports.

The sports building is used by both the nursery and the secondary school, as well as the local community, and includes unisex changing rooms; a favourite, especially with parents with young kids using the swimming pool. Furthermore the community centre's outdoor areas, both the nursery school play area, the school's outdoor area including areas for skateboards, basketball, volleyball etc. are open all week for the use of everyone. The project complies with all official standards and regulations concerning inclusive design. The project had to comply with strict sustainability standards, such as a max energy consumption of 130 kWhr/m2, choice of sustainable materials, area efficiency etc.

Key Facts

Status Completed
Value 66(m€)
div.A architects
www.diva.no
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site