THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Brannel School, Cornwall, United Kingdom 
Thursday 04 Mar 2010
 
Flexibility on demand 
 
HLM Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Plans for Brannel School at heart of the community with a culture of positive contribution 

The new, purpose-built Brannel School is designed to provide students, staff and the local community with an inspirational and transformational learning environment. The school’s brief places its Performing Arts and English specialism squarely as the focal point without neglecting other areas of the curriculum; sets ambitious environmental objectives; seeks community engagement; and asks for a highly flexible design which will allow the school to reconfigure as timetables or curriculum changes demand.

Our design, achieved through extensive public consultation, puts Brannel at the heart of its community. That intense consultation led to an increase in the school’s gross area by 100 sq m, as we accommodated our client’s specific requests. The solution maximises use of space, and is both flexible and innovative, including: large central shared spaces and community facilities directly adjacent to the main entrance and theatre; shared circulation and activity space; directed learning spaces for very large groups, using flexible partition walls; extendable, reconfigurable traditional classrooms; an assortment of small and collaborative learning spaces; and external playing fields and MUGA which confirm to Sport England Guidelines.

The building is set to achieve BREEAM Excellent through a raft of measures: an energy-efficient building footprint and orientation; reducing CO2 emissions by improving U-values by 20% over Building Regulation requirements; minimising construction waste; using ground-source heat pump and solar hot water panels; ensuring 3% or more daylight to 80% of occupied rooms; natural ventilation to all classrooms; a green travel plan; enhancement of site ecology; and careful specification of materials according to the Green Guide to Specification. The landscape design respects the existing ecological features of the site and enhances its natural biodiversity while providing educational opportunities.

The community, visually drawn by the focal entrance area, will be engaged through out-of-school-hours use of the main theatre, sports hall, activity studio, external playing fields and MUGA, with dedicated changing block. A secure boundary internally ensures access to those facilities alone. A project charter, created by embracing the Every Child Matters agenda, sets out our design considerations: child safety, physical and emotional health, enjoyment and achievement for pupils, a culture of positive contribution, and the school’s economic wellbeing. Our design has addressed every aspect of the charter. The new building will be completed in June 2011.

Key Facts

Status Unbuilt
Value 0(m€)
Add your name to this project
HLM Architects
www.hlmarchitects.com

More projects by this architect

Newport High School

St Charles Community Hospital

Altnagelvin Area Hospital

Wood View Learning Community

Brannel School

New Victoria Hospital

Wood View Learning Community

Clackmannanshire Community Healthcare Centre

London Borough of Greenwich New Civic Offices

Brannel School

Queen's Centre for Oncology & Haematology, Castle Hill Hospital

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site