WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Jubilee Sports Centre - Saint Kentigern School, Auckland, New Zealand 
Thursday 04 Mar 2010
 
Luverly jubilee! 
 
Architectus 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Architectus completes the new Jubilee Sports Centre at Saint Kentigern School 

Completed in 2009 for the school’s 50th year celebrations, the Jubilee Sports Centre (JSC) project involves the construction of a new sports and teaching facility, a multi purpose artificial turf, and a landscaped carpark. The key requirements of the brief were; the retention of the existing open spaces on a site with limited area for development, energy efficiency, and flexible spaces to accommodate a wide range of functions.

The location chosen for the JSC is on a steep bank that separates the school’s upper and lower playing fields. This site offered the opportunity to develop a significant building on land that was otherwise unusable, and at the same time stabilise the bank that had been subject to a number of slips, and to connect the school. The building parts are clearly articulated; the gymnasium ‘box’ is scaled to meet the functional requirements of the school’s curriculum and is partially buried in the bank. This arrangement allows the visual impact of the JSC to be reduced and allows the upper level to be read as a single storied building which relates more to the scale of the existing School buildings.

The section allows the visual connection of teaching spaces to the gymnasium facilitating a greater connection between learning in a classroom setting and participation on the sports floor below. A combination of high levels of natural light and ventilation and integrated AV systems provide engaging teaching environments to enhance the education process. Rainwater is harvested from the gymnasium membrane roof and is re-cycled as flushing water.

Also used for music and drama, the gymnasium space is lined with acoustic panels to reduce reverberation and help maintain speech intelligibility. The JSC provides the school with an all weather venue and large flexible spaces that cater for a wide range of school activities.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Architectus
www.architectus.co.nz

More projects by this architect

Tetris

Fanshawe Street

152 Fanshawe Street

Queen Street upgrade

Wynyard Quarter

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site