WAD 2014

THURSDAY 21 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Sickla Kunskapsgalleria, Nacka, Sweden 
Thursday 04 Mar 2010
 
Hub a dub dub... 
 
Nyréns Arkitektkontor 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Nyréns Arkitektkontor's development for Sickla concentrates on communal areas and social interaction 

This is a new concept for education, mixing private and municipal teaching at upper secondary and post-upper secondary level, and coupling this with other activities. To this end, the centre offers a restaurant, café, municipal services and so on.

The building has capacity for over 1200 students and other users, and constitutes a targeted development of the area as a meeting place. Education can now be added to the existing elements in the form of shops, services, work and culture. Externally, the building has a different look from different directions. Towards the south and Järlaleden, it is stepped to fit in with the housing on the other side of the road. Balconies run along the full length of the building on this side. These have several functions: to reduce the scale of the building, provide sun screens, create outdoor spaces for tenants and provide evacuation routes. Through the building, north to south, run two saw tooth-shaped lanterns that bring daylight to the upper floors and the central stairwell, 'the hub'. The lanterns end in two large glass bays on the long facades. The lanterns, the external stairwells and the brick-red plaster finish, create a modern, industrial look.

Internally, the central atrium with its open staircase acts as a unifying theme. Off the atrium on each floor there are communal areas, a 'hub' for meetings and breaks. Along the entrance facade is a large split-level room with space for information services and so on, plus the outward-facing restaurant. Throughout the building, the rooms have high ceilings and plenty of daylight. The interior creates the impression of an active studio with flexible, light spaces that can easily cope with the changes and lively activities of such an environment.

Nyréns has also designed the interior for the three largest tenants. Each school has been given its own identity. The building was completed in January 2009.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Nyréns Arkitektkontor
www.nyrens.se

More projects by this architect

Sickla kunskapsgalleria

 
Vola
ECOWAN