WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Dormitory and Facilities Extension for United Christian College (Kowloon East), Hong Kong, China

Wednesday 03 Mar 2010
 

Scalene spaces

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

The best things come in small (triangular) packages at United Christian College 

This humble 5,000 m2 school extension project demonstrates the creative potential in integrating a wide spectrum of functions with quality of spaces, light, air and greenery within a tight triangular site. It aspires to create 'a different sky for learning' with emphasis on environmentally responsible lifestyle – a 'life shaping project' for enlightening students to live for a lighter footprint.

The brief asks for dormitory accommodations of 80 students, canteen, gym room, chapel, activity rooms, basketball court and indoor swimming pool. To fulfill this ambitious requirement in a small basketball-court site, an ensemble of courtyards and low-rise blocks comprising of chapel, gym room and indoor swimming pool with the basketball court on top is created to unite the high dormitory tower and the existing school building. As a result, a multitude of intertwining indoor and outdoor space at grade and in the sky is created for study and sports as well as prayer and play. Besides, communal spaces are designed to serve as extension of the formal functions, thus enabling a spontaneous experience of learning: from individuality to collectivity, introspection to sharing.

Specific for Hong Kong's humid sub-tropical climate, the facilities are designed towards high performance and low carbon, through optimal integration of different natural ventilation strategies. Choice of material also emphasises on simple living with less material usage and less waste generation. The design was developed with feedback from the school's headmaster, teachers and students, bringing sustainability into the forefront of design decisions and turning it into a key concern for the eventual end users of the project. The product becomes a valuable curriculum resource, as it allows students to live and experience how the cycle of resources are restored in a loop — for fostering a worldview of low carbon living.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Ronald Lu & Partners
www.rlphk.com

More projects by this architect

China Resources Building

Siu Sai Wan Complex

ZCB Zero Carbon Building

Siu Sai Wan Complex

Tung Chung Swimming Pool

More Projects

Latest Jobs in Hong Kong

Rail Architects

Senior Interior Designer – Hospitality

F&B Designer Hong Kong

Junior Business Development Officer – Hong Kong

PR Officer - Hong Kong

Associate – Workplace Design – Hong Kong

Business Development Director – Workplace

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site