WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Trinity School Enrichment Center, Menlo Park, United States 
Friday 26 Feb 2010
 
Enriching lives at Trinity School 
 
Photo: Tim Griffith 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

The new addition to Trinity School connects the existing campus to the coveted lower play yard 

The Trinity School Enrichment Center is a modest, 5,200 sq ft expansion to an independent K–5 school currently located in Menlo Park, CA. The project provided us with the opportunity to create a stronger entry to and identity for the school. The addition, which includes music, science and arts classrooms as well as administrative offices, was sited to establish a new heart for the campus and to bring definition to the previously unclear entry experience. The addition opened in Fall 2008.

Beyond providing much-desired program space, the project provides two covered terraces that knit the addition into the existing campus. The terraces and a monumental stair create a new formal gathering space for the community of students and teachers that spend their days on the campus. Between classes and during lunch the terraces and the stair are also used as places for casual gathering. Additionally, the main stair greatly improves the circulation between the two levels of the school and provides direct access to the coveted lush lower yard and play areas. A future phase of the project will add a 1,200 sq ft expansion of the School Center providing additional office and meeting space. As part of this phase, a new covered walkway and drop-off area south-east of the Enrichment Center will lend efficiency and clarity to the arrival of students, parents and faculty.

The new and remarkably flexible classrooms offer glazing and natural light from three sides and provide panoramic views of the hilly and picturesque landscape surrounding the school. Overhangs and building orientation minimise solar gains while optimising the benefits of daylighting, and the abundance of controlled natural light contributes to a comfortable and healthy learning environment for the students. Other green design elements include natural cooling through cross ventilation and high thermal mass construction, and radiant floor heating, which efficiently improves the indoor comfort and air quality.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Mark Cavagnero Associates
www.cavagnero.com

More projects by this architect

SFJAZZ Center

East Bay Center for the Performing Arts

Community Foundation Santa Cruz County

East Bay Center for the Performing Arts

Community Foundation - Santa Cruz County

Sava Pool

UC Berkeley Durant Hall

Trinity School Enrichment Center

New Academic Center, College of Marin

Oakland Museum of California

Sava Pool

SFJAZZ

Marin Horizon School

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site