WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
River Valley High School and Hostel, Singapore, Singapore 
Friday 26 Feb 2010
 
Back to the future 
 
Copyright A61 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Innovative school for the future supporting process-centred curriculum, rooted in its Chinese traditions 

The design for the new River Valley High School (RVHS) and Hostel seeks to encapsulate the school’s vision - 'A Community of Achievers: Rooted in Tradition, Equipped for the Future'. It is designed as a school for the future that supports the school’s process-centred curriculum while at the same time, expressing the strong Chinese heritage and culture of a Special Assistance Plan (SAP) school.

The Chinese heritage is expressed through an abstract modern architectural interpretation of Chinese architectural features such rectilinear building forms, courtyards and meandering walkways. The courtyard is an important spatial organising element in Chinese architecture. A 'meandering' circulation spine connects all the 6 main open courtyards, each designed with different themes such as Science (Periodic Table and Eco pond), Mathematics (Binary code) and Aesthetics (Golden Section). They provide an active space for social interaction, for outdoor learning and also support way-finding for the 2500 students within a large school campus.

The unique geometry of the Chinese bookshelf and lattice patterns inspired the design of the building elevations and the 'pavilions'. These 'pavilions' are cantilevered from the circulation network to support peer or team learning, project displays and social interaction across different levels and disciplines. The 'pavilions' and outdoor courtyards provide learning spaces beyond the classroom thus supporting the school’s process-centered curriculum.

Rather than buildings being seen as a traditional ‘passive’ container of activities, basic architectural elements such as walls, windows and rain screens can be made ‘active’, and transcend architecture into a 3D learning tool. Perforated screens walls within the courtyards (as an abstraction of Chinese scrolls) are designed with calligraphic characters and geometric patterns to communicate ideas and impart lessons. The musical notes of the school song are also graphically translated within a large rain-screen wall by using perforated aluminum panels with different shades of blue and modules. Such ‘learning walls’ or learning tools are not only visually stimulating but also engages the students to link Mathematics, Science, Humanities, Aesthetics & Language Arts and Chinese through an engaging and integrated learning process.

Key Facts

Status Completed
Value 41.5(m€)
Were you involved in this scheme?
Architects 61 Pte Ltd
www.a61.com.sg

Latest Jobs in Singapore

Graduate Architect

Project Architect

Rail Architects

Senior Design Architect/ Design Leader

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site