WAD 2014

TUESDAY 2 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
University of Cincinnati, CARE / Crawley Building, Cincinnati, United States 
Wednesday 24 Feb 2010
 
1+1=3? 
 
© Brad Feinknopf 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

STUDIOS Architecture completes addition to bring new life to health sciences campus 

The University of Cincinnati is known for creating a showcase of modern architecture on its campus. The expansion of their health sciences complex partially renovates the original 900,000 sq ft concrete structure, and adds a new 246,000 sq ft wing, uniting the two buildings to create a distinct architectural identity for the complex. The completed project creates a one-building research and education campus for the medical sciences, as well as a Student Commons for use by the university population.

A full-height atrium acts as a zipper between new and old, resolving differing floor heights and providing vertical connectivity. Multi-storey openings were carved into the original 1970's high-rise structure; glass bridges span the atrium like chandeliers, softening the existing medical building’s fortress-like façade and weaving together the two structures.

The atrium envelops the exterior open space to create a large, light-filled urban room that encourages socialisation and collegiality among students, staff and faculty throughout the year, shielding building users from Cincinnati’s four-season climate. Common amenities, such as dining, are placed within the atrium space or clustered at the entry level, evoking a 'town centre' atmosphere.

The program for the entire complex includes classrooms, offices, research and teaching labs, student services, an auditorium, bookstore, library, dining facilities, fitness center, recreational lounge, and support spaces. The project forms the heart of the precinct, which includes several other science and medical buildings.

The complex raises the standards for sustainable design in a laboratory environment. The new building is certified Gold; the existing building will achieve LEED Silver. Energy-efficient features include pass-through ventilation and a cogenerative heat recovery system for mechanical units. In addition, the nine-storey atrium is naturally ventilated, utilises recycled materials, and features a system that captures rainwater runoff for irrigation.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
STUDIOS Architecture
www.studiosarchitecture.com
 
Vola
ECOWAN