THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
International Digital Laboratory, Coventry, United Kingdom 
Tuesday 23 Feb 2010
 
Future flexibility 
 
Edward Cullinan Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Digital Laboratory at the University of Warwick designed for now, and when 

This state-of-the-art building provides an innovative environment for collaborative research, demonstrators, knowledge transfer and training. The Warwick Manufacturing Group (WMG) work here with a number of partners, enabling strategic change in industry, service and healthcare sectors. The Digital Lab achieves a quality of space, lightness and transparency which is unexpected for a building of a tight budget. Through clever design and strong working relationships with the client it delivers to everyone’s expectations and beyond.

As the future of digital technologies is unknown, the Digital Lab is designed to achieve maximum flexibility of internal spaces to allow for changing patterns in research. The WMG is a key player in research technologies within the West Midlands, with significant international links. The building acts as a showcase for the innovative research taking place within. The first floor concourse acts as a gallery for the many activities taking place within the building, as well as allowing staff, students and visitors to gather, work and relax in informal meeting areas.

The Digital Lab achieved a BREEAM ‘Excellent’ rating, despite being on a green-field site. The four-storey building consists of pre-cast concrete planks with an exposed steel structure utilising the thermal mass. The sedum-covered roof, together with an adjacent swale, increases biodiversity and assists in reducing water run-off as part of a Sustainable Urban Drainage System. The building plugs into the University’s campus-wide CHP-powered district heating and the infrastructure is in place to retro-fit photo-voltaic panels when the funding becomes available.

The University had a tight deadline for completion and for the build cost. The design process began in March 2006, with works on site commencing January 2007. The client achieved occupation in July 2008. The final Contract Sum came in at £9,375,000, resulting in £1,875/sq m.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Cullinan Studio
www.cullinanstudio.com

More projects by this architect

Maggie's Newcastle

New Gatehouse, Torriano Junior School

Torriano Junior School Gatehouse

Gateway Building, Royal Botanic Garden

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site