WAN Awards

TUESDAY 23 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Vitus Bering Innovation Park, Horsens, Denmark

Wednesday 17 Feb 2010
 

New idea starting up

 
(c) Julian Weyer 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

C. F. Møller designed Innovation building completes 

Teaching and entrepreneur start-up office facilities side by side - that's the philosophy behind the distinctive extension to the existing 1970's structure of the University College Vitus Bering Denmark in Horsens. The new Innovation building is designed to sit on a brick base, which is a direct continuation of the existing complex' architecture, but from there on it is distinctly different and unique.

The 8,000 sq m building's dynamic and innovative character is expressed via its spiral shape. On the facades, the movement is seen in the glazing strips that stretch diagonally towards the sky across the six storeys of the building and create the impression of a spiral sequence, while internally it is expressed via the main staircase in green fibre cement, which runs in a spiral form between the storeys in the unifying internal atrium. The inclined forms of the building also have the practical advantage of allowing a necessary fire escape route to be cut through the building.

The basic floor plan of the building is a simple and flexible layout, to allow the integration of numerous uses and adaptations. The large and dynamic green stairway element leads to common meeting facilities and a roof terrace with a beautiful view of the Horsens Fjord. The stairs land in a different position on each level, thus activating the entire atrium as the central hub of the building. The atrium is covered by a dynamic, diagonally split roof-plane with circular skylights, of which one half forms the common roof terrace.

The Vitus Bering Innovation Park is one of the first office complexes in Denmark to be classified as low-energy class 1, which means that its energy efficiency is twice that of the minimum required by the Danish building regulations. The low level of energy consumption is achieved through such factors as highly insulating windows and extra insulation on all of the building's external surfaces. Another feature is the building's intelligent air conditioning system, which adjusts itself according to the number of people present in each individual room.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
C. F. MOLLER
www.cfmoller.com

More projects by this architect

Copenhagen Business School

Danish Meat Research Institute

Væksthusene i Botanisk Have, Aarhus Universitet

Nieuw Zuid Tower

Vendsyssel Hospital

New North Zealand Hospital

HSB Landmark Competition

International School Ikast-Brande

Ålgård Masterplan

Bestseller Logistics Centre North

The Town by the Lake

Skipark 360°

Sølvgade School

Queen Ingrid Hospital

University of Copenhagen, Panum extension

Dragen Children's House

Darwin Centre Phase II

Housing +

Akershus Hospital

Gentofte Hospital, Phase 1 extension

Darwin Centre at the Natural History Museum

Crystal Clear

Knowledge and Research Park

National Maritime Museum

Akershus University Hospital

Darwin Centre at the Natural History Museum

New University Hospital

Darwin Centre - Phase 2, Natural History Museum

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site