WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Concordia International School Shanghai: High School, Shanghai, China

Wednesday 17 Feb 2010
 

Nurturing active global citizens

 
Copyright: ShuHe 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Final stage of education campus master plan implementation creates 21st century school 

Perkins Eastman’s latest project on the Concordia International School Shanghai (CISS) campus is a new 12,720 sq m (129,200 sq ft) high school. As the culmination of a 10-year, multi-phased expansion of the world-class education campus, the high school is a fitting architectural expression of the evolution of design, learning, and sustainability; it is what a 21st century school is supposed to be. The new high school comprises a variety of academic, athletic, and administrative functions in a fully integrated six-storey complex.

Envisioned as a prototype for 21st century learning and a state-of-the-art college preparatory environment, the new high school building is sited on the last parcel of land on campus. It includes a bridge at concourse level, symbolically linking the school’s past, present, and future. It includes 20 classrooms, four science classrooms, a world language lab, and a number of seminar / group instruction rooms of varying sizes. A media commons ‘bridge’ connects the new facility with the original shared facilities pavilion. It also includes a 10,800 sq ft (1,000 sq m) gymnasium containing two full-sized basketball courts, a weight room, a dance studio, plus a unique physical education interactive space and an outdoor climbing wall.

The new building is an example of Concordia’s emboldened commitment to ‘green leadership.’ CISS viewed the design and construction of their new high school as an opportunity to redesign the entire campus’ heating and cooling system by using highly efficient geothermal technology. The school expects a 25-30% savings on energy costs. The overall demand on heating and cooling is also reduced through the incorporation of green roofs over 40% of the newly constructed roof surface. The largest portion of the green roof is landscaped over light monitors located above the gymnasium / events space. Other environmentally responsible features and materials include daylighting, natural ventilation, and materials including bamboo and natural rubber flooring.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Perkins Eastman
www.perkinseastman.com

More projects by this architect

New York Wheel Terminal

New York City College of Technology

Avenues: The World School

Porter Street Residences

Westside Multimodal Transit Centre (WSMMTC)

More Projects

Latest Jobs in Shanghai

Senior Design Project Manager - Hospitals

Associate Interior Designer – Workplace - Shanghai

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site