WAD 2014

SATURDAY 23 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The Diana Center, Barnard College, New York, United States 
Friday 05 Feb 2010
 
Diana joins the Seven Sisters 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Broadway welcomes new women's college building 

Former student at Barnard College Diana Vagelos experienced what most could never dream of this week as she attended the ribbon cutting of the College's new 98,000 sq ft multipurpose arts building, named in her honour. The Diana Center, made possible due to her generous $15 million donation (almost 1/3 of the total cost), has won both a national design competition and a Progressive Architecture Award and is the new social and educational hub for the arts college.

Barnard College is one of the prestigious 'Seven Sisters' women's arts colleges of North Eastern America (which include Wellesley and Radcliffe among others). The Diana Center's design, conceived by Weiss/Manfredi, reflects the college's liberal curriculum with transparency, flow, and its overall design encouraging the Barnard community to interact, to exchange ideas, and to engage in rigorous and creative thinking.

The Diana Center encompasses the college's architecture and painting studios, a 500-seat performance space, black box theatre, cafe, dining room, reading room, classrooms, and exhibition galleries. It will also be open to the public and has been designed to encourage this interaction. Located on Broadway, the Diana Center unites landscape and architecture, interior and exterior in a seven-storey structure. Carving a diagonal void through the building, ascending double-height glass atria establish views through program spaces and visually connect Lehman Lawn to the upper floors of the building and the green roof.The slipped atria and unfolded glazed staircase bring in natural light and eliminate visual boundaries between the College and the city while providing spaces for informal interaction to encourage collaboration and dialogue across disciplines.

The facade, composed of 1,154 clear and coloured integral glass panels, translates the brick and terra cotta of the surrounding neighbourhood into a luminous, energy-efficient exterior.

Key Facts

Status Complete
Value 32.8(m€)
Weiss/Manfredi
www.weissmanfredi.com

More projects by this architect

Novartis Office Building and Visitor Reception

Hunter’s Point South Waterfront Park

Wandering Ecologies: Lower Don Lands

Seattle Art Museum Olympic Sculpture Park, Seattle

 
Vola
ECOWAN