THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Circa on Jellicoe, Johannesburg, South Africa 
Tuesday 02 Feb 2010
 
Curving the boundaries 
 
Tristan McLaren 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 4

Add comments | More comments

20/02/10 Diego, London
I must confess I do not like the treatment given to the volumen' surface. The floor plan is very beautiful but when I see the volumen something is missing when the architect goes from 2 dimensions to 3 dimensions.
12/02/10 dan, bog
http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Kapelle_der_Versoehnung01.jpg&filetimestamp=20060225145525
09/02/10 al, london
A very refreshing step away from that pseudo tuscan cancer that has taken over the johannesburg landscape over the past decade or two.
09/02/10 Richard C, Johannesburg
Every day I drop my daughters off at school across the road from this building. And every day I marvel at what a fabulous little building this is. It springs Rosebank alive, in its modest and delicately carved manner.
 

Landmark art gallery opens in Johannesburg 

Located in Johannesburg, Circa on Jellicoe is a new multimedia art gallery designed by South African practice, studioMAS. The design team developed the elliptical form to cope with the constraints of a narrow site and the prospect of creating a landmark. Its main feature is an aluminium fin facade that allows views into and out of the building.

Circa comprises of three levels with the public ground floor consisting of 106 sq m of craft exhibition space. Beyond this, users traverse a perimeter ramp that connects ground and first floor exhibition spaces. This 177 sq m double volume multi-purpose exhibition space has 7 moveable display screens that can drop through the floor into the ground level below, when unused. The top floor consists of a 105 sq m private lounge and deck overlooking Johannesburg’s urban forest.

The main structure is cast in situ concrete; the cantilevering perimeter ramp and staircase are also concrete. The façade cladding consists of anodized aluminium fins which are attached to the concrete by steel angles and bracing. Dry-walling has been used inside the main gallery to conceal services behind. Glass has been used extensively on the ground floor to close off access into the building after hours and yet maintain views.

Key Facts

Status Complete
Value Undisclosed(m€)
Add your name to this project
studioMAS
www.studiomas.co.za

More projects by this architect

Kgoro Gateway

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site