WAN Awards

FRIDAY 21 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Stonehenge Visitor Centre, Amesbury, Wiltshire, United Kingdom 
Friday 22 Jan 2010
 
Stonehenge revamp greenlight 
 
Denton Corker Marshall 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

08/02/10 R Rees, London
Looks a good solution, but is it too tall? Should it be lower into the ground so that you approach the stones on an uphill gradient, making for a better sense of theatre?
 

Editorial

English Heritage reveals approved plans for visitor centre 

Following years of to-ing and fro-ing, planning permission has finally been granted by Wiltshire Council for the construction of the Stonehenge Visitor Centre, designed by Denton Corker Marshall (DCM).

Loraine Knowles, Stonehenge project director for English Heritage, said: "This is an important step in returning Stonehenge to a more dignified setting and creating facilities more fitting for a world-renowned tourist attraction. We can now begin to look forward to providing a much improved, high quality experience for visitors at an environmentally sensitive development."

Sited 1.5 miles to the west of World Heritage Site, the Visitor Centre will not be visible from Stonehenge. The architectural concept is for an undulating canopy with a pair of self-contained ‘pods’ – one transparent and mainly of glass, the other solid and mainly of timber - sitting beneath. The roof is perforated at the edges to allow patterns of sun and shade to soften the solidity of the structure and moves to echo the rolling form of the surrounding landscape. The exhibition areas, café, shop and general facilities will be housed in the pods providing opportunities for interpretation and education. The facility will be constructed using local and sustainable building materials where possible. The centre will be linked to the monument by a low-key transit system.

With planning permission in place for the visitor centre, plans for the closure of the A344 adjacent to the Stones (from the A303 to Byway 12) will be put forward for approval. At the same time, Wiltshire Council will be consulting on proposals to restrict motorised vehicles on the remaining part of the A344 and on nearby Byways.

DCM Director, Stephen Quinlan said: “Designing a visitor centre at a site of such importance is both a major challenge and a serious responsibility. Our proposal, above all, seeks not to compromise the solidity and timelessness of the Stones, but to satisfy the brief with a design which is universally accessible, environmentally sensitive, and at the same time appears almost transitory in nature.”

Construction is planned for 2011 with the centre expected to open in 2012, prior to the Olympics.

Laura Paton
Editorial

Key Facts

Status Planning approved
Value Undisclosed(m€)
Were you involved in this scheme?
Denton Corker Marshall
www.dentoncorkermarshall.com

More projects by this architect

Faculty of Engineering + Information Technology, UTS

20 Farringdon Street

Stonehenge Visitor & Exhibition Centre

View Hill House

Australian Pavilion for the Venice Biennale

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site