THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Social Condenser, Superior, Arizona, United States 
Wednesday 15 Aug 2007
 
Superior sparkle 
 
Photography: Bill Timmerman 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Blank Studio complete the Social Condenser in Superior, Arizona 

The Social Condenser project is located at the base of the Superstition Mountain Range in the town of Superior, Arizona which was founded in 1882 and has strong ties to mining of copper, silver and gold. The project is a renovation and expansion of an existing two-story block building and addition of an exterior dining terrace. The lower level is developed into kitchen, mechanical and storage spaces and the upper level is designed as an open gathering space. The south-facing wall of the upper level of the existing building is removed to expose the volume within. The remaining form is rendered to closely match the shadow tones of the surrounding hills and acts as both backdrop and anchor for the new addition. The project was informed by the concept of the “ public house”. The project is envisioned to be the living room of the community; a place to congregate, socialize, view work of provincial artists and enjoy the breathtaking landscape vistas that envelop the region. The project utilizes a reduced palette of cool-toned materials. Expanded aluminum panels, with fine openings, sheaths the street wall and entry canopy and draws the visitor to the stair tower that subtlety rotates to orient the visitor to the adjacent parcel and the new main entry door. The tower is wrapped in the same aluminum material and conceals an open expanse of grey glass behind it. Upon entry, the visitor is greeted by the expansive view of the creek and identifies that the twist of the floor plan geometry now aligns the building with the axis of the wooden footbridge and the creek. The visitor then continues the spiraling journey around the open common space, through a large operable glass wall panel out to the dining terrace prow with a sweeping view of the full extent of the creek in the foreground and Apache Leap rock formation in the distant hills.

Key Facts

Status Construction complete July 07
Value 0(m€)
Add your name to this project
blank studio, inc.
www.blankspaces.net

More projects by this architect

Yoga Deva

Xeros residence

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site