WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Chu Hai campus, Hong Kong

Friday 15 Jan 2010
 

Hong Kong bound

 
OMA / Leigh & Orange 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

OMA and Leigh & Orange Architects win Chu Hai campus contract 

The Office for Metropolitan Architecture, in collaboration with Leigh & Orange Architects, has won the competition for the new campus for Chu Hai College of Higher Education in Hong Kong. The campus will give Chu Hai College, established in 1947, a new identity as well as a new site. The project, with a gross floor area of 28,000 sq m, consists of education facilities for three faculties – arts, science and engineering, and business – containing 10 departments and two research centres.

The design, led by OMA partner Rem Koolhaas, General Manager of OMA Asia (Hong Kong) David Gianotten, and associate Chris van Duijn, was chosen from eight submissions by internationally renowned architecture offices. The Chu Hai College selection committee chose OMA’s design because it provides a strong visual identity for the college, flexibility in use and an environment conducive for multidisciplinary education. They called the design ‘the bookstand’.

David Gianotten commented: “OMA’s design for the new campus features both pure geometric forms with the two slabs, and subtlety and intricacy with the mat that connects them. We aimed to create a sustainable, integrated, and open platform for the future of Chu Hai College.”

OMA conceived a building that consists of two parallel horizontal slabs connected by a ‘mat’ of social and educational facilities. The slabs, each eight storeys high, contain flexible space for classrooms, studios, and offices. Their aerated structural facades provide a visual unity for the campus, and allow views into the inner workings of the buildings and out over Castle Peak Bay and its verdant surrounding hills. The slabs are oriented to maximise natural ventilation, reducing air conditioning demands by 15 - 30 per cent and contributing to an efficient, sustainable design.

Connecting the two slabs, the mat contains the library, cafeteria, gym, and lecture theatres. On top of this mat OMA has designed a shaded area of steps, platforms, and ramps that acts as a circulation system between the various facilities. Crucially, this ramp coincides with the slope of the existing hill on the site, grounding the new campus firmly within the landscape. The project will be executed by OMA Asia (Hong Kong), which opened in the summer of 2009.

Key Facts

Status Design competition winner
Value Undisclosed(m€)
Were you involved in this scheme?
WAN Editorial

More projects by this architect

Holiday Reading

Millharbour Village

Guggenheim Helsinki Design Competition

Case Study: The Safety Letterbox Company

Mackintosh Building, Glasgow School of Art

More Projects

Latest Jobs in Hong Kong

Rail Architects

Senior Interior Designer – Hospitality

F&B Designer Hong Kong

Junior Business Development Officer – Hong Kong

PR Officer - Hong Kong

Associate – Workplace Design – Hong Kong

Business Development Director – Workplace

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site