THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Carl A. Fields Centre, Princeton University, Princeton, United States 
Tuesday 12 Jan 2010
 
A princely affair 
 
David Lamb Photography 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

29/04/10 Barbara Fox, Princeton NJ
It's a beautiful space, indeed. Can you tell me what the sub floor of the assembly room is? Concrete? Sprung wood? The United Front Against Riverblindness is hosting a troupe of dancers for an African Soiree on May 22, 2010, and to know what kind of flooring it is would be useful. Thanks!
 

Restoration of Princeton's Elm Club makes way for new cultural influences 

The Carl A. Fields Centre for Equality and Cultural Understanding, designed by Ann Beha Architects has opened at Princeton University. The project restores the Elm Club, an Italianate-style landmark constructed in 1890, and juxtaposes it with a contemporary addition, collectively creating spaces for new events and programs in conjunction with the Centre’s academic and community services.

ABA’s design creates new seminar and program rooms, a tutoring centre for community outreach programs, and program student offices, providing a mix of functions with facilities that all members of the University community can use. In the historic building, formal spaces can be opened to each other, creating settings for larger or smaller gatherings, as well as a resource room which doubles as the library. Connected to the restored building by a new light-filled lobby gallery, the new 464 sq m, 2-storey addition provides access to an outdoor terrace and events lawn; and a wood lined gathering space for several hundred, designed for music, lectures, conferences and special events.

The interior design incorporates crafts and artwork while introducing contemporary and flexible new elements. The carpets are an adaptation of the quilt and textile designs long produced by the Afro American women’s artisan community in Alabama known as Gee’s Bend, and the interior color palette was selected to respond to this vibrant color scheme. The new assembly room and lobby are lined with natural Douglas fir, with a pre-finished dark wood floor, suitable for dance and acoustically responsive; and the ceiling is paneled in slatted Douglas fir with acoustic batts to balance the room’s performance characteristics.

Key Facts

Status Complete
Value Undisclosed(m€)
Add your name to this project
Ann Beha Architects
www.annbeha.com

More projects by this architect

Pizzagalli Center for Art and Education, Shelburne Museum

Dpt of Economics & Becker Friedman Institute for Research

Diana Chapman Walsh Alumnae Hall, Wellesley College

The Music Building, University of Pennsylvania

The Wheeler School, Nulman Lewis Student Center

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site