WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Brittany House, George Town, Malaysia

Monday 11 Jan 2010
 

Traditional methods, modern techniques

 
BYG Architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

24/12/10 Dennis Yeoh, Penang
Charming old properties with modern design old construction methods = style, durability & sustainability architectural building:)
 

Award Entry

BYG's Brittany House, Malaysia uses traditional methods of construction to apply modern sustainable techniques 

15 Muntri Street, George Town was a typical early 1900s Chinese Straits Eclectic Shop House until it was transformed into a modern Peranakan home with details of contemporary retro interior architecture, integrated green requirements such as natural lighting, ventilation and rainwater harvesting yet constructed using traditional methods with lime plaster and finishes which allow moist to permeate to the surface, evaporate and form a natural cooling system for the house.

The spaces within the building were first opened up as a clean slate and reorganized around the 2 original courtyards. The forecourt was converted into an atrium with a glass roof cover and high fixed louvers to generate a “stack” effect whilst the rear court was enlarged and converted into a private garden.

The living hall now opens into the dining area through the atrium where a new spiral staircase is introduced as a centerpiece to bring vertical contiguity to the upper floor as well as between the public, semi private and private space. The open kitchen, formerly a dining room now views into the garden that is buffered away from the hustle of the city.

Level 2 consists of front section comes with 2 bedrooms that look out into Muntri Street and a private loft with a mezzanine study looking inward into the atrium. The back section meanwhile, features the Master Bedroom that overlooks the private garden, with an attached bathroom that peers into the atrium through the entirely louvered window wall. The view of the 3 tiered spaces through the atrium from the ground right up to the upper mezzanine study offers a unique and intriguing sense of space.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
BYG Architecture Sdn. Bhd.
www.byggroup.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site