THONET

MONDAY 20 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Grosvenor Waterside Development, London, United Kingdom 
Monday 11 Jan 2010
 
Waterside way of life 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Appointed to design two new residential buildings Make’s brief was to create exceptional affordable sustainable homes <p> 

An innovative approach was required to ensure these buildings represented the highest design quality and individuality and with this in mind an art strategy was integrated into the building design from the outset. Make collaborated with the artist Claire Woods to design a vast artwork which wraps the two buildings and visually binds them into a striking whole. The design evokes elements of the site’s history and is etched into the panels so that it flickers in and out of view as prevailing light conditions fluctuate.

The buildings are angled to maximise the views over the restored Grosvenor Dock and create a secluded community atmosphere. A series of steps descend to the water’s edge from a double-height colonnade containing a restaurant, bar and entrance lobbies. These community facilities bring animation to the waterfront and echo the traditional architectural treatment of London’s docks and wharfs. All residents enjoy access to a private garden on the roof of a health club which links the two buildings.

Both blocks share a pattern of fenestration with larger windows for the living spaces and slender vertical and horizontal slots used to enhance the intimacy of bedrooms and bathrooms. Dockside apartments further this grid outline with enclosed balconies that create a series of outdoor rooms and incise the facade with a dynamic arrangement of voids. The fine tuning of this glazing system has produced an energy efficient facade which is 79 per cent solid without compromising the natural lighting of interior spaces.

The apartments have received a BRE Ecohomes rating of ‘Very Good’. An on-site CHP system supplies heat and power to the building, while rainwater is collected to irrigate gardens and landscaping.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Make Architects
www.makearchitects.com

More projects by this architect

Big Data Institute, University of Oxford

Dunbar Place

Leadenhall Development

The Temple House

Pinnacle One

Make Architects Weihai pavillion

150 Holborn

London Wall Place

Gateway Building

London Wall Place

The Octopus

Cherry Orchard Road

Montpellier Chapter

Film exclusive

5 Broadgate

Film exclusive

The Cube

London Wall Place

Stratford Island University Centre

Biosciences Building

Bolton eco house

Montenegro Resort

The Octave

Brompton Crystal

University of Nottingham Agricultural Campus

2012 Handball Arena

City Park Gate

University of Nottingham Jubilee Campus

30 Old Bailey

Heart of East Greenwich

"ZED", Clerk Street

Aspire

55 Baker Street

Monument Offices

The Manchester

ECD Headquarters

Private home, Humber Valley

City Park Gate

Cherry Orchard Road Development

Jubilee Campus Expansion

Old Middlesex Hospital

Sherwood Forest Visitor Complex

Westfield

Elephant and Castle Regeneration

The Vortex

Kings Reach Tower

Latest Jobs in London

Qualified Architects.

Senior Interior Designer

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site