WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Giverny, Sai Kung, Hong Kong 
Saturday 09 Jan 2010
 
Amongst the hills 
 
Ronald Lu & Partners 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Luxury living at altitude for residents in new Hong Kong hillside development 

Located on a scenic headland overlooking Pak Sha Wan and surrounding hilltops, this prestigious residential development consists of 63 two-storey townhouses ranging from 110 to 260 sq m. In terms of site planning, the terraced Clubhouse is strategically located at the site entrance to create a 'landscape focus', while all the houses are distributed along the access road to capitalise sea views. With a 'naturalistic' and 'modern tropical' approach, a retreat with resort ambience is envisaged. Nature is brought into the houses through the incorporation of side gardens and rustic materials.

The project uses a wide range of natural materials like masonry and timber which are detailed in a non-conventional way to further articulate our ideas. The interplay and juxtaposition of contrasting finishes is the emphasis of the architects' ideas through colour, texture, light and shadow.

The primary challenge of the project is to elegantly break down the density and create an interesting passage from the front gate to the house. Their solution is to create a journey of discovery by breaking down the scale with entrance forecourts and garages, increasing spatial layering through materials and architectural features and finally treating the surface with steps, ramps and modulation of light and shadow.

The site design of Giverny aims to extend the site beyond its physical boundary by capturing the layers of mountainous surroundings and echoing the mirror-like suface of the Sai Kung Sea. The idea is shaped by establishing visual connections with its surrounding nature, preserving existing trees and integrating landscape elements into the architecture. We want ambiguity between nature and architecture

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Ronald Lu & Partners
www.rlphk.com

More projects by this architect

China Resources Building

Siu Sai Wan Complex

ZCB Zero Carbon Building

Siu Sai Wan Complex

Tung Chung Swimming Pool

Larvotto

Valais

Chu Hai College Design Competition

Dormitory and Facilities Extension for United Christian College (Kowloon East)

Beijing Normal University - Hong Kong Baptist University, United Christian College

Manhattan Hill

Lake Dragon Residential Development

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site