WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Manhattan Hill, Lai Chi Kok, Hong Kong 
Saturday 09 Jan 2010
 
Metropolitan living 
 
Ronald Lu & Partners 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

West Kowloon's new luxury housing development designed by Ronald Lu & Partners 

Manhattan Hill called for the design of a new luxurious residential development as part of the West Kowloon renewal with projects such as ICC and Elements; it takes advantage of the site’s unobstructed Harbour view and creates an urban oasis of 'Metropolitan Living'. The concept of 'Metropolitan Living' is articulated by two design concepts. One is by twisting the towers to enable each tower to enjoy the harbour view. This move also creates a nice setback at the street level for creating a new private passageways and to allow more streetscape greening. The second concept is to design a series of unique spatial experiences linking up all the towers at the podium level and providing a unique clubhouse for the residences.

At ground level, the intended setting back of the podium along Po Lun Street creates an avenue shaded by row of flourishing trees. It renders a unique ambience that filters the nuisance from the outside traffic. Residents are then welcomed by the shuttle lobby of doubled volume headroom flooded by natural light. At the same time, the combined ground floor lobby of Towers 1 & 2 together with the porte-cohere creates a sense of arrival and impressive grandeur to the designated residents. The twisted slab block arrangement of residential towers avoids overlooking and thus can capture the best view. The curved corner glazing of master bedroom accentuates the panoramic Harbour scene which also makes a distinguished architectural statement for the external elevation.

Every flat unit has a full-frontage balcony of comfortable depth, together with the extensive use of curtain wall design, improving lighting and spatial quality of the interior and further enhancing the design of this luxurious residential development. Volumetric (three dimensional) consideration was taken into the design of clubhouse. The breathtaking view of atrium marks the unique ambience of clubhouse; together with the doubled volume cafeteria, indoor swimming pool and gymnasium, all this spatial elasticity filled with natural lighting and water reflection has been created for the pleasure of residents.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Ronald Lu & Partners
www.rlphk.com

More projects by this architect

China Resources Building

Siu Sai Wan Complex

ZCB Zero Carbon Building

Siu Sai Wan Complex

Tung Chung Swimming Pool

Larvotto

Valais

Chu Hai College Design Competition

Dormitory and Facilities Extension for United Christian College (Kowloon East)

Beijing Normal University - Hong Kong Baptist University, United Christian College

Giverny

Lake Dragon Residential Development

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site