World Architecture Day 2014

WEDNESDAY 16 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Pontoporia´s House, Mar del Sur, Argentina 
Wednesday 30 Dec 2009
 
Living with dolphins 
 
Era Arquitectos 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Ezequiel Rivarola & Clorindo Testa complete house in unusual surroundings 

This house designed in collaboration with Clorindo Testa is located next to a cliff in a very peculiar spot in the Argentinean coast.

The project starts from the relationship between a clear geometrical shape –like an artificial rock on the ground- and the irregular landscape on which it is built. The cube resembles the geological formations of the area. The house opens progressively to the sea from the ground floor to the upper floors, thus the connection with the exterior in some spaces is more restrained (as in ground floor) and then the house opens up in the upper floors. Interior inhabitation is privileged as a shelter in a severe climate, seeking to protect the inhabitants from the steady wind.

The interior spatiality is generated from simple geometric shapes that with complex operations produce different opening degrees to the wind, the sights, the sun and the activities. The bedrooms and a common area are placed in the ground floor, while social areas such as dining room, living room and kitchen are placed on the upper floor. There is also a terraced garden-roof with different levels that generate varied spatial situations both from the inside and in the outside and also allow the entry of sunlight needed in cold seasons. This relationship between the upper level and the terraced roof allows the creation of a special connection with the sea and to generate a higher social level that reinforces the implantation strategy of the house.

In terms of construction, we used regional materials and complied with local building techniques. Discarded wood work has been reused as furniture and coverings. Windows and openings were designed according to parameters of the severe weather and double glazing was used. The heating of the interior is placed in the ground floor and is distributed upstairs by convection using the stairs as vent.

Pontoporia is the scientific name of the Plata dolphin, species that can be seen from the house.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Era Arquitectos
www.era-arquitectos.com.ar
 
ECOWAN