THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Wellfare Centre Onni, Pukkila, Finland 
Wednesday 30 Dec 2009
 
A final act of kindness... 
 
L&M Sievänen Architects Ltd 
 
WAN AWARDS
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Philanthropist funds the construction of L&M Sievänen Architects-designed sheltered housing complex in Finland 

Pukkila is a small municipality (population 2000) in southern Finland, 100 km from Helsinki. The Welfare Centre Onni was possible only because of one man, Onni Nurmi, who was born and lived his early ages in Pukkila. In his last will he ordered that his assets - comprising Nokia shares - were to be put to use for recreational purposes for the elderly. The result of his gift was a design competition 2004 and the centre was ready 2008.

The Wellfare Centre Onni includes sheltered housing units for physically handicapped elderly people and a group home for people with memory disorders, a health centre, rehabilitation and utility services for all residents of the municipality, complements the block of buildings surrounding the market square in the centre of Pukkila and gives a completely new face to the village centre.

Situated in the middle of Pukkila the project is also ecological minimising the traffic. Supermarket, pharmacy and the communal services are situated in the same place. At the same time as the residents of the municipality use the services they can visit the elderly. Also the home help service can do their supplies in the same place before leaving to the homes.

The common area for residents of the municipality i.e. café with a high atrium, forms the heart of the building. The lantern-shaped upper part of the atrium, which opens out onto a Japanese garden, forms the highest part of the building. The mainly wooden building that has long eaves is divided into units in line with the various functions, which create a cosy and village-like milieu. The wooden roof bordering the market continues inside as glass-walled corridors which open out onto an inner court and terrace, facilitating orientation around the building. The use of a lot of wood improves the acoustics of the building and creates a cosy atmosphere.

The basis of the design has been to support elderly people in engaging in independent activities, to allow unrestricted access in the premises and to use colours and wood materials to create an attractive living environment. The multipurpose objective and need for flexibility to adapt the premises also guided the design of the building.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
L&M Sievänen Architects Ltd
www.ark-sievanen.fi
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site