WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Villa Dali, Vroondaal, near The Hague, Netherlands

Wednesday 23 Dec 2009
 

Home is where the art is

 
123DV 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 3

Add comments | More comments

21/01/10 Crezee, Ridderkerk
I'm quite surprised about this project. I'ts very geomatric in a natural way, with an soft, silky texture,and the natural sloping lines. The Jugendstil motives makes this project very succeeded. For me you ar the winner.
15/01/10 jo polak, barendrecht
A very original way to collect art-historical elements and combine it together with a nowaday look at form and function. A splendid harmony of light and space.
15/01/10 jo polak, barendrecht
What a beautifull house! An original way to collect art-historical elements and reform them into a new harmonious nowadays design.
A tensefull combination of climbing and descending spiral movements, with light just in the centre.
GREAT COMPLIMENTS!
 

Award Entry

Capturing the character of Dali, Jugendstil forms, Spanish facades and nautical life in one villa 

The 'Villa Dali' clients asked for a very personal house which would reflect their passions. They are nautical minded and have a love of art, sculptures and especially the work of Salvador Dali. During the initial design discussions 123DV architecture were also showed pictures of ancient Spanish architecture. They were fascinated by the closed white stucco facades and metal fences in Jugendstill design. So the challenge was to combine in one villa the beautiful Jugendstill forms, the closed facades, the treasures of the diving world and the unique works of the artist Dali.

For the design of the house 123DV architecture made use of the Paranoiac-critical method by Salvador Dali (creating optical illusions). The result is a cylindrical white stucco main building with a nautilus spiral structure inside; representing the world of diving. The closed facade facing the street represents the so called Spanish architecture with a blown up 'Jugendstil' pattern in the six meter wooden panel as the entrance. In the centre of the house there is a double story cylindrical space. The furniture has also been custom designed. Traces of Dali’s fluid watch art can be found in their design.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Liong Lie Architects
lionglie.com/english

More projects by this architect

Jaarbeurs Utrecht New Entrance and Galaxy Room

Hill House

Brick Wall House

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site