WAN Awards

THURSDAY 20 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Z-House, Gwangju Si, Korea 
Tuesday 22 Dec 2009
 
From A to Z... 
 
Photo by Jungmin Seok 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Hohyun Park+Hyun Joo Kim complete the Z-house in Korea 

The site is located at Gwangju Si, Gyeonggi-Do, where is not far from Seoul. Surrounded by small houses, it is at the top of a hill with deep slope. The first thing to consider was to keep woods on west side of the site, not just because its slope is too deep, but because its natural beauty of various trees and plants. The available area of the housing site is limited by the woods, and the client wanted to have great views and sunlight from anywhere in the house. The overall shape of the house became a twisted linear to fulfill the client’s needs, facing a view of mountains on south side.

In composition of space, relationship among programs and circulation are played important role. Ground level, which is divided by kitchen / dining and living area and upper level, which is divided by children rooms and master zone are crossing at division area. By this manner, space is gradually ascending from entry to master zone.

The next thing to consider was to make a dynamic space by changing its size. A high ceiling at the entrance corridor is more emphasised by sunlight through a skylight and a wall, which is faced at the end of corridor, inducting the eye to dining area. At this point, the ceiling height is suddenly changed by an overhead ramp. High ceiling living area appears through low-rise, 3-step staircase, which crosses the outside water pond and inside plant area. From the living area, the space bifurcates to a library at the lower level and to the upper level. The 'master zone', where a climax in space scenario occurs, is connected by a corridor and a ramp from the children’s rooms at the upper level. The master bedroom is accessible through an open bathroom and powder room and reconnected to entrance corridor.

The shape of the building is planned to follow this space scenario and the roof, which is covered by black zinc, wraps around upper level mass and forms a homogeneous and muscular shape. By contrast, lower level masses, which are covered by basalt, stand rigidly. The water pond and inner plant space are inserted at the crossing point of the lower level mass and upper level mass.

This house is a reflex of the client’s lifestyle. Instead of typical house, he wanted to have creative and imaginative space for his wife, a son, and a daughter. It took almost a year to sympathise with his dream and eventually, the architects agreed and made it.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
HOHYUN PARK+HYUNJOO KIM
www.hohyunpark.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site