THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
55 Blair Road, Singapore, Singapore 
Friday 18 Dec 2009
 
A house in symmetry 
 
photography by Derek Swalwell 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Ong&Ong completes major revamp of Singaporean terrace house 

55 Blair Road produces a spatial experience that excites the senses by promoting light open plan living which is unusual to this type of terrace house. This residence brings a balance between nature and contemporary living in a renovation of a heritage Art Deco style terrace.

Bringing light into this long plot was an important consideration. A large air well divides the two sections of the house allowing for maximum light to penetrate the living spaces. Aluminum wall cladding wraps around the void. The aluminum bands reflect light into the living spaces. The courtyard acts not only as a large light well but also encourages natural ventilation within the house. The intricate linear bands are a modern contrast that reflects the traditional ornate façade. This metallic architectural language used throughout the scheme emphasises a unity within the spaces. The subtle tones and metallic elements complement each other to create a common theme throughout the house.

Continuity of space was a key concept to promote the relationship of outside / inside space. The first floor employs flexible glazed walls that lead directly to the pool. The main section of the house is separated by the out door pool and frangipani garden. When both sides of the glazed partitions are open the first floor becomes one large space. The scheme proves to be an approach that promotes diversity of space.

The house is laid out on an axis that almost acts as a line of symmetry. The layout of spaces certainly is arranged to this line. The master bedroom features an en suite bathroom space that is a contrasting architectural language to that of the façade. It is a glazed box that cantilevers over the pool area. This modern intervention emphasises the playful nature of the scheme. Internally there is a total contrast to the ornate façade.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
ONG&ONG Pte Ltd
www.ong-ong.com

More projects by this architect

72 Sentosa Cove

31 Blair Road

Hotel Quincy

National Heart Centre

Urban Park at City Square Mall

Amtek

27 East Sussex Lane

Hotel Quincy

Latest Jobs in Singapore

Rail Architects

Senior Design Architect/ Design Leader

Senior Associate - Rail Architect

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site