THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Cliff House, Muskoka Lakes, Canada 
Thursday 17 Dec 2009
 
Off the grid in Northern Ontario 
 
Altius Architecture Inc. 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

08/06/10 Robbie Goulden, Toronto
THIS is what all homes should be. Brilliant in design and friendly to the planet. I too have an off grid solar home on Georgian Bay and am always inspired to see such wonderful examples such a Cliff House. Very impressive on all levels!
28/12/09 Bryan Karney, Toronto
A nice looking project with a great perch in the rocks. Nice to see creativity blending with the landscape and efficient services.

Bryan
 

Award Entry

Cutting edge systems power a self-sufficient residence 

Set on a rock formation overlooking a spectacular lake, the Cliff House by Altius Architecture Inc. seeks to enhance the extraordinary surroundings through the thoughtful integration of building elements with the natural assets of the site and terrain. The program called for intimate spaces carefully tuned to the unique views, light, and breezes of the site. Self-sufficiency was a key client mandate and the project is completely off-grid.

The dwelling emerges form the cliff and rests on a base crafted from local granite. A tall central void acts as an anchor that circulates movement, light and air into living spaces that pinwheel and extend into the landscape. Balancing the heavy mass of two interior fireplace cores; cantilevered volumes, flying roofs and floor-to-ceiling glass achieve a lightness of form and draw the lake into each interior space. Finely crafted materials, including hand-hewn stonework, wood ceilings, and structural board-formed concrete walls, define the residence and celebrate the skilled contributions of all tradespeople involved.

The architects were given a strong mandate for sustainability. The design achieves this aim by combining passive and active systems. Green roofs mediate temperatures and control runoff while connecting the building foreground with the distant landscape. Optimised glazing and solar orientation in conjunction with the thermal mass of structural elements forms the basis of the heating system. Two contra-flow masonry heaters in the fireplace cores take full advantage of abundant biomass available on site for supplemental heat. An array of evacuated tube solar collectors use the sun’s energy to heat water that circulates through 10 thermal storage tanks. This massive store of energy supplies hydronic radiant floor heating and provides domestic hot water. A series of photovoltaic panels and battery bank provide the building with electricity.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Altius Architecture Inc
altius.net

More projects by this architect

Altius Architecture Inc

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site