THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
O House, Tokyo, Japan 
Thursday 17 Dec 2009
 
Quiet, please... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Kimizuka Architects complete new Tokyo house designed to reduce noise and increase privacy 

This is a three-storey timber house for a single family with two small kids. The site is situated near a noisy main road in Tokyo and surrounded by small offices and dwellings.

To ensure privacy and noise reduction, massive polished plaster walls were set out first. Then openings were clipped out to gain natural light, wind, view of sky and an adjoining garden. The main area, comprised of living, dining, kitchen and atelier, is secured on the first floor and open to a private terrace surrounded by the plaster wall and louvers. The second floor, white box slid from the lower mass, is a solution to reduce impacts to neighbouring sites due to the shadow and volume.

While the appearance creating an identity in a built-up area gives a hard impression, the interior is naturally lit and comprised of open plan layouts. The deliberate window allocation is in view of physical circulation, composition, and comfortableness rather than aesthetic motive for the fa├žade itself. In fact, once residents enter the house, they are always directed into rooms by natural light filtering in wherever they are. All the internal doors are full height sliding doors and unify all the rooms spatially and thermally when they are open.

Design vocabulary adopted as a tool to communicate with the client is simple and plain. However, while the scheme is developed logically in this way, a contrasting approach was taken for the detail of finishes. That is, the 'uneven texture' of polished plaster, glaze on porcelain tiles, screed, oil stain, etc. The synergetic effect of the light and the uneven texture details in contrast with the minimal composition create 'complexity in simplicity'. Thanks to the connotation of such contrastive components, this house produces 'cosiness' while simultaneously being contemporary.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
kimizuka architects
www.kimizuka-architects.net

More projects by this architect

Kentaro Kimizuka

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site