WAD 2014

THURSDAY 21 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
House M, Linz, Austria 
Wednesday 16 Dec 2009
 
Rooms with a view 
 
Caramel Architekten 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New house in Linz with stunning views across the Danube 

Sitting on the slope of Pöstlingberg-Hill in Linz, the 12x12m cube takes full advantage of the lot by establishing itself as far into the north-eastern corner of the site as building codes permit. These two sides have a very hermetic appearance, thus preventing neighbours from looking in.

By contrast, the house opens itself toward the South and West with two all-glass façades. The West side of the building offers a magnificent view of the Danube valley and receives sunlight until late in the evening; an externally mounted textile curtain guards against excessive sunlight and overheating. The South façade pulls away from the edge of the cube in free-form retreat, producing a covered terrace area. Extending directly from the terrace is a large swimming pond.

Moving inwards from the southwest open kitchen / dining / living areas that face the swimming pond, one comes to the non-public bedroom units lying to the Northeast. The cellar less house is made out of prefabricated high-performance structural insulated panels, which were installed onto the concrete floor slab in only a few hours with the help of a truck-mounted crane. the diagonally arranged pillars along the West façade provide structural reinforcement. Slightly inclined toward the east, the roof slab offers the gutter less drainage over the façade and into a gravel-filled French drain at the back of the house.

The cube is enveloped in synthetic membranes. For the roof area white EPDM was used; for the façade area (invisibly welded to the roof liner), white Teflon-coated PVC, which was secured at intervals through the thermal insulation layer between the outer membrane and the structural panels. The simple form of the building volume, the high degree of prefabrication, its excellent cellulose-fiber thermal insulation, as well as the application of calorific value technology and external shading all contribute to making this a very economical and ecological building.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Caramel Architekten
www.caramel.at

More projects by this architect

House CJ5

Krautgarten

House P

Science Park Linz, Mechatronik Building

 
Vola
ECOWAN