Tenders Today

WEDNESDAY 16 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Villa Podoli, Prague, Czech Republic 
Monday 14 Dec 2009
 
Monochromatic marvel 
 
AARH 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Private villa for young family In Prague's residential district from Radan Hubicka 

The villa is situated on the north-west slope of the Podoli hill - Prague┬┤s favourite residential district - with beautiful panoramic views of the Vltava river and city landscape. This district became very popular at the beginning of the 20th century and there are a lot of spectacular villas of that period in the area, as well as many houses in the functionalist style dated to the 1930s.

The main volume of the house is placed in parallel with the street and creates an architectural continuity to the adjacent neighbouring house. The architects have designed both villas in the same period as one architectural complex unit.

The house was designed for a young family with 2 children. The crucial clients' point was to create a contemporary living space with beautiful views over the city, and interconnection of the living area and kitchen with the garden and terrace. According to the clients' wishes the top floor is reserved for the swimming-pool with a large terrace.

The villa is designed as a composition of three white boxes (cuboids) lying one over another with no interference. The middle box is rotated 90 degrees. The simple and ascetic composition of the volumes leads to the absolute purification of the spatial relations with legible parameters such as direction, volume, space. Each cuboid is formed by three soild walls and three fully-glazed planes.

Glazed and solid surfaces have the same orientation regardless to the direction or rotation of the middle box. The house turns to its neighbour with the solid walls in order to provide intimacy. On the other hand the glazed facades strip the interior and all internal spatial relations. The sober forms are highlighted by the chromatic equilibrium - from white via calm grey up to anthracite dark grey and even to black. The simplicity in colours underlines the dynamic character of the volumes.

The house, with its free-flowing spaces, opens up to the views over the city and into the adjacent garden without interruption. The sloping site made it posssible to push the entrance hall and garage into the terrain, through which a static base was created. Three white boxes levitate over this base. Rotation of the middle box frees its roof and roof of the box lying under. A space for terraces and gardens was created.

The first box - the day zone - lies on the terrain and provides free flowing interconnection of the garden with the living area. The middle box - the night zone - is rotated and provides bedrooms with large terraces and roof gardens. The plan directions of the top box and the ground box are identic. The top volume is dedicated to the fitness area with pool and sauna. On its roof there is a large sunny terrace overlooking the city landcape.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
AARH
www.radanhubicka.com
 
ECOWAN