THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Landlines, Brisbane, Australia 
Friday 11 Dec 2009
 
Art as architecture 
 
(c) Aperture Photography 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Artwork turns the mundane into the magnificent for Brisbane's public 

A stroll along Albert Street in Brisbane has been transformed by a public work which recreates an existing multi-storey car park as a large scale art-come-architecture project.

A car park for 30 years, the building was recently transformed by architects Nettleton Tribe into a thirteen level office space above nine levels of parking. As a finishing touch international studio Urban Art Projects (UAP) with artist Jennifer Marchant designed the bespoke art project 'Landlines' to wrap itself around three faces of the car park. Displaying a contoured map of Cunningham’s Gap and the Main Range in Brisbane, the work is formed of 549 powder coated, laser cut aluminum panels, all 1.2m x 3.6m.

The results are dramatic, transforming the streetscape with artistic character and veiling a potentially unsightly car park behind. The work also functions practically as a solar guard and natural ventilation allowing air to permeate the sub tropical car park, saving the client over £1million on mechanical ventilation.

The inspiration for the design came from the undemocratic nature of most tall buildings, responding to how few people get the chance to take-in the view from the top. By illustrating the contours of the surrounding landscape, ‘Landlines’ brings the view from the building down to the street level whilst also creating a visual pun that depicts a horizontal three dimensional landscape and applies it to a vertical structure.

Daniel Tobin, Principal of UAP, said: “53 Albert Street illustrates the huge potential value integrated artworks can contribute to a project, in this case saving the client money, significantly reducing the building’s carbon footprint whilst also enhancing the public realm."

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Add your name to this project
Editorial

More projects by this architect

Situation Room, Storefront for Art and Architecture

Dr. Verna and Peter Dauterive Hall, USC

Guggenheim Helsinki

University of Pembangunan Jaya

Wunderbugs

More Projects

Latest Jobs in Brisbane

Rail Architects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site