THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
House S, Mechelen, Belgium 
Monday 07 Dec 2009
 
Transparent living 
 
dmvA-architecten 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

10/12/09 rini van beek, brecht
After having checked the website of mr. Don Kerr I can understand his comment. As his architecture is safe, even conservative, communicating one style, the architecture of dmvA shows the opposite. Personally I respect the guts of people who dare to confront and do not stick to one style only. Who are always exploring boundaries and try to each time tell another story, depending on context and needs. I think this principal fully understood (and so did their neighbours).
Click for more ...
08/12/09 Don Kerr, Turks & Caicos
I believe that I have yet to see a more aggressive example of architectural bad manners. Either the owners hate (or are totally indifferent to) their neighbours, or they followed blindly a designer who should be shunned from polite company. Scale? Proportion? What happened?

Don Kerr Architect / Turks & Caicos Islands, BWI
Click for more ...
 

Award Entry

Innovative solution to limited daylighting provides the centrepiece for unusual Belgian family house 

Following a new addition of the family, the owners decided to rebuild their house. The existing house was extended according to building regulations, 17m on the ground floor, 13m on the first floor and a 9m saddle-roof. Responding to the light problem on the ground floor, a central void was created, cutting three floors, so light could enter the house via the huge dormer window. In order not to lose space, the void was filled in with glass floors. This light-shaft organises and connects all different living-functions.

The concept of the central void with glass floors also bears an educational aspect; by means of the glass floors, a spatial transparency is created through which all spaces are connected. Children are brought up with the emphasis on 'living together', one of the main principals in education. At the same time everyone has the disposal of their own space.

The façade on street side is in every inch the opposite of the rear façade. The design of the front is the result of the search for sunscreen, privacy, closeness and a sense of urbanism. Characteristic to the front façade is not only verticalism, but also the contemporary translation of roller-blinds, so often used in the past.

The rear façade, by contrast, is open, clear and white with large windows. The design language applied gives this façade a sculptural character.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
dmvA-architecten bvba
www.dmva-architecten.be

More projects by this architect

Blob

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site