WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

University Soundhouse, University of Sheffield, United Kingdom

Tuesday 31 Jul 2007
 

Striking the right note

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

University Soundhouse strikes the right note 

Students at the University of Sheffield are set to benefit from an innovative music practice and studio facility, known as the Soundhouse, after plans for the new building were given the go ahead by Sheffield City Council yesterday (Monday 30 July 2007). It will cover a total of 450 square metres over three floors and will provide practice studios, rehearsal spaces and recording rooms for the University’s Department of Music, which is to occupy the Victorian Wing of the old Jessop women’s hospital. The building, which has been designed by architects Carey Jones, will look like a black quilted cube or ‘music box’ and is a bold and simple design that aims to reflect the existing inventiveness in the Portobello area. It will be clad in sound insulating black rubber to prevent noise entering or escaping the building, much like the inside of a recording studio. At three storeys in height, the scale of the proposed development is also considered to reflect the existing urban area and to protect the setting of nearby listed buildings. The Soundhouse is the latest in a series of University developments in the Portobello area of the City. These include a new landmark building on the vacant west corner of the old Jessop women’s hospital site, designed by award-winning international architects Sauerbruch Hutton, which will provide leading facilities for the University's Departments of English and History and the School of Modern Languages and Linguistics (SOMLAL), along with the careful refurbishment of the Victorian Wing of the old Jessop women´s hospital, which will house the Department of Music.

Key Facts

Status Planning
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
WAN Editorial

More projects by this architect

Holiday Reading

Millharbour Village

Guggenheim Helsinki Design Competition

Case Study: The Safety Letterbox Company

Mackintosh Building, Glasgow School of Art

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site