THONET

SUNDAY 26 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
HOJO, Tokyo, Japan 
Saturday 28 Nov 2009
 
A question of perspective 
 
Architecton 
 
WAN AWARDS
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Architecton complete house taking inspiration from traditional Japanese landscape architecure 

The Japanese word 'Hojo' had been originally used to describe the extent of a space in 1jo by 1jo, (1jo = about 3m) but later the word gradually started to refer to a building in such size and scale. In the course of Japanese traditional architecture, this small spatial unit became the starting point to produce a tea-ceremony room and ‘Sho-in’ space, and later it was developed as a daily living space of Buddhist monks with an integrated garden. This house tries to resolve and reconfigure this traditional 'Hojo' in today's urban environment to secure and release the daily life physically and spiritually.

The site is surrounded by the adjacent houses and a retaining wall, which produces the precondition of internality from where some natural plants on the different levels are viewed. Into such a semi-enclosed space the architects inserted a pipe-screened translucent volume to define a loose territory which could be a weak flame. Through this screen the interior space expands outwards and the exterior comes inwards simultaneously. Eventually this space can be felt both extensive and intimate.

This mechanism of differentiation in distances is referred to as the ‘Shakkei’ method in Japanese landscape design, which traditionally means borrowing scenery in the distance to combine with the nearby garden in front of the dwelling, which are usually divided by a low wall. This wall acts to draw the scenery in the distance toward the front garden and also expand the front garden far away, finally combining the two.

The screen of 'HOJO' causes the same effect. In this way the uniqueness of 'HOJO' is characterised by its nesting boxes structure, the ambiguous boundary conditions in multiple layers, the reduction or enlargement of the notion of scale and the variety of light conditions are resolved through the modern frame structure, reconfigured as a 3-dimensional representation of these conditions.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
ARCHITECTON
www.architecton.co.jp

More projects by this architect

K Clinic

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site