THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Villa Bussum, Bussum, Netherlands 
Monday 23 Nov 2009
 
Cutting edge architecture 
 
Scagliola/Brakkee 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Group A’s Villa Bussum takes its form from cutting segments from an original rectangular volume 

This private residence for a family of three, completed in June 2009, is situated in a lush, leafy neighbourhood in Bussum, a small town near Amsterdam. The neighbourhood is known for its 19th century villas. The design for the villa by GROUP A aims to appear both modern and sculptural, and interacts in a natural way with its surroundings. By using slanting walls and roofs the abstract building volume feels comfortably embedded in the landscape. At the same time, the villas sculptural character ensures that it fits in with the neighbourhood's 19th century villas.

The villa's building type evolved from a simple rectangular volume, with a rotated pitched roof. Subsequently, segments were cut from this volume in order to create windows, terraces, balconies and entrances. A cut-out corner facing the street in front of the house clearly indicates the main entrance. On the eastern side of the villa, a secluded garden and a second entrance can be found. A porch and a 15 meter wide panoramic window face the garden at the back of the house, and double up as a transition between the villa and the garden.

Both gardens in front and at the back of the house are linked to each other by a sloping path. This descending path extends itself to underneath the cantilevering villa, thereby providing garden access for the basement floor. The brief required a modern villa, a garden with a high degree of privacy and the possibility of sheltered parking. By designing a cantilevered villa, positioned closely to the street, all three of these demands were addressed.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
GROUP A
www.groupa.nl

More projects by this architect

BP Rotterdam Refinery

Dance Centre

Blok 1 Presikhaaf

Waterkwekerij (Water Nursery)

X-Ray-Scan for Dutch Customs

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site