WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

The Peak, London, United Kingdom

Friday 20 Nov 2009
 

Pinnacle of The Peak reached

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Victoria's new landmark opened by London Mayor 

Victoria Station has a new neighbour. The Peak, a new 11,280 sq m commercial office and retail building situated adjacent to the mid 19th century rail station has been officially opened by the Mayor of London Boris Johnson, symbolising its significance to the historic South London district.

The Sheppard Robson designed building, on behalf of Heron International, comprises 10,400m² of office accommodation over nine storeys, with 1,780m² of retail at street level, now occupied by international banking firm HBOS.

Designed to fit in with the detailed charm of surrounding buildings, including the adjoining Apollo Theatre, two of the elevations incorporate robust limestone-clad columns and spandrels with intricately designed glass solar shading louvres inbetween.

"The louvres provide a dynamic visual effect to the building both during the day and at night," say the firm. "The prow of the building facing Victoria Street is curved, following the site boundary, and an arcade has been provided at street level to substantially increase the pavement width along one of the busiest pedestrian thoroughfares in central London."

While designed to integrate with 19th century architecture, The Peak has been developed with 21st century sustainability in mind. The Louvres function as solar shading and the remainder of the façade design has been carefully developed to balance the requirements of natural daylighting and solar gain control. Two bore holes are used to supply water to a heat pump based air conditioning system and natural energy is collected using a sunstantial installation of photovoltaic panels and solar thermal collectors located at high level on the south façade.

A spokesperson for Heron International commented: “The Peak will offer a truly unique design concept in an area which is already full of fascinating buildings. The setting we have chosen deserves a truly special design, and we feel we have met this challenge with a building which is sustainable as well as visually stunning. It’s the perfect combination and we expect a high volume of demand in the months to come.”

Key Facts

Status complete
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
WAN Editorial

More projects by this architect

Holiday Reading

Millharbour Village

Guggenheim Helsinki Design Competition

Case Study: The Safety Letterbox Company

Mackintosh Building, Glasgow School of Art

More Projects

Latest Jobs in London

Project Coordinator

Senior Architect - Workplace

Architect - Historic Environment

Qualified Architect

Head of Programme: Architecture

All jobs in London

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site