WAD 2014

TUESDAY 29 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Green Market Square, Voorhout, Netherlands 
Thursday 12 Nov 2009
 
On track 
 
© 2009 allard architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Organic market and mixed use scheme planned for Voorhout 

On a site located next to the railway station in Voorhout, The Netherlands, a busy railway line dissects the village. Allard Architecture plan to convert this aspect into a green ribbon through the existing context. The linear track provides an axis for the planting of sound absorbent willow trees, establishing a green buffer as a precondition before considering building mass.

Building volumes are then introduced parallel to the railway tracks to create a boundary. Anchored around the railway station, a second set of diverging building volumes swing open to allow light into the formed market square as well as generating an opening to the main street to encourage activity and transparency of ground floor retail functions. Due to the raised railway line, parking is introduced under the open green zone.

The village has asked for an organically themed market place, which has been established as the Green Market Square, surrounded by a mix of retail, leisure, housing and work spaces.

The project is a combination assignment for Cradle of Development(COD) and Youngstreet & Cowhill, The Hague, The Netherlands. The total floor area for the scheme is 8100 square metres.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Allard Architecture
www.allardarchitecture.com

More projects by this architect

Zeeburgerpad

Wind Energy Innovation

Mirador Nature Activity Centre

DTK

The Matchbox

Matchbox

 
ECOWAN