WAD 2014

MONDAY 28 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Ipekyol Textile Factory, Edirne, Turkey 
Friday 06 Nov 2009
 
Cut from a different cloth 
 
EAA - Emre Arolat Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Emre Arolat Architects completes Turkish textile factory 

For the design of this building, constructed on the outskirts of Edirne, on a tract of land along the road to Kırklareli, effective inputs were the technical descriptions of the cyclic relations of these types of productions, the limited size of the area, and the constraints of service and main road connection possibilities and those of the local production techniques.

The service entrance leads into the building from the road to Kırklareli and pedestrian access from the busy E-5 Highway on the other side. The sales unit, situated close to the road, again in the direction of the E-5, was connected to the main building by an overhang which covered and thus defined the walkway.

Due to the conventional approach to such facilities, the administrative section, which was visually detached from the production building through the use of different surface languages, was more directly associated with production in this project and thus, instead of different buildings a large mass took shape. This mass, which reaches the outer borders of the lot, because of the constraints of the land, was implicitly loosened thanks to linear gardens located between sections. The main purpose of these gardens was that they be used by the staff during breaks and that natural light and air enter work places; it was intended that the gardens separate areas and that thanks to their transparent frames visual fluidity would be achieved.

Also, due to the limitations of local production possibilities, innovative experimentations in building materials and production methods were especially avoided. As are usually used in similar buildings, here too the main components were the vertical reinforced concrete load-bearing systems, a lightweight steel structure cover placed on top of them, and the coffered system on the fa├žades; and the exterior surface took shape through a grammar established by the clear distinction between areas open or closed to the exterior.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Emre Arolat Mimarlik Ltd. Sti.
www.emrearolat.com

More projects by this architect

Zorlu Center

Tekfen Kağıthane Offices

Permak Yalikavak

Maslak No.1 Office Tower

Etiler Tourism Center

More Projects

 
ECOWAN